Не се очаква ръст на лихвите по кредитите

Не се очаква ръст на лихвите по кредитите

Тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата - 4,5% до 6,5% при потребителските кредити и около 2,5 до 3-3,1% при ипотечните кредити. Това прогнозира пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на "Кредит център".

"Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от оптимистите, които смятаме, че няма да има увеличаване тази година. След приключване на мораториума неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са малко над 7 милиарда - на домакинствата, ще се превърнат в "лоши кредити", заради това, че част от хората са останали трайно без работа", коментира експертът, цитиран от investor.

Той подчерта, че се повишава ликвидността в банковата система и депозитите вече са над 60 милиарда лева. "На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева.

"Виждате колко повече спестяваме, отколкото теглим като кредити", пресметна Тошев и потвърди, че това правят всички българи, които продължават да работят и не са загубили работата и доходите си. "Те продължават да спестяват и да трупат депозити въпреки нулевите лихви по тях, което означава, че системата ще продължи да бъде доста ликвидна. Банките ще имат много пари, които пак трябва да раздават в кредити", коментира той.

Тошев обаче е на мнение, че търсенето на потребителски кредити ще е ограничено. По думите му 2020 година е завършила с годишен ръст при потребителските кредити от около 6%.

"По-малко хора се осмеляват да задлъжняват в такъв момент", отбеляза той, но смята, че от друга страна има "светлина в тунела" с ваксинацията.

По думите му, въпреки ръста на потребителските заеми, през миналата година има голям спад при кредитите под 10 хиляди лева и обяснението е с предоставената възможност да се теглят безлихвени кредити заради пандемията.

Тихомир Тошев определи тази антикризисна мярка като "доста добра алтернатива на бързите кредити, към които обикновено посягат хората, когато останат без доходи или с ниски доходи", а бързите заеми остават най-скъпия кредитен продукт на нашия пазар.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.