Сп. "Форин полиси": България е най-добрата страна за инвестиция на Балканите

Invest-1

България и Македония са най-добрите държави за инвестиции на Балканите. Въпреки това обаче страната ни отбелязва спад и вече на 28 позиция (спрямо 20 място през 2013г) в класация на американското списание за политика и финанси "Форин полиси".

Македония се нарежда на 29 място, като бележи ръст с 5 позиции от миналата година. Гърция е класирана на 101 място и е описана като една от най-лошите страни за инвестиции в региона. Румъния е на 48 място, а Сърбия на 55-то. Босна и Херцеговина се нарежда на 82 място. Заради политическата криза Турция изпада до 79 място.

От европейските държави по-напред в класацията са Полша на 14 място, Чехия на 21 позиция, Унгария на 38 място, Холандия на 51, следвана от Швеция, Албания и Австрия на 56 място. Силно засегнатата от кризата Португалия е на 64 позиция, а Испания е на 89 място. Тази година Украйна не е включена в класацията, но миналата година е поставена на 97-мо място, една позиция преди Русия, съобщава БГНЕС.

Класацията на "Форин полиси" поставя на челните места държави, които имат голям потенциал за икономически ръст. Освен Хонконг, Тайван и Катар на първите места се нареждат все повече африкански държави, като Ботсвана и Гана. Най-лошата държава за инвестиции е Венецуела на 112 място, заради протестите и заплахата от гражданска война.

САЩ се нарежда на 26 позиция, Китай е на 60-та, Япония е на 70 място. Русия е на една от последните позиции в класацията, на 108-о място.

 Индексът, съставен от икономистът Даниел Алтман, оценява държавите според 8 фактора: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, независимост от правителството, сътрудничество с местни партньори, контрол върху капитала и обменни курсове. Целта на индекса е да се проследи как даден фактор ще се отрази на преките чуждестранни инвестиции за период от пет години.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.