Сериозни различия в достъпа до бизнес кредити между страните от ЦИЕ

lupa

Все още са налице сериозни различия в достъпа до финансиране за бизнеса в различните страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), което вероятно ще продължи и през следващите месеци. В по-големите икономики, като Турция и Русия, банките вече отчитат двуцифрен ръст на търсенето на заемен капитал през февруари 2012 г., докато в по-малките страни като Балтийските републики корпоративното кредитиране отчита свиване на обемите. В същото време се наблюдава подобряване на бизнес средата в региона, но при инвестициите възстановяването се забавя.

Това са част от изводите на последния анализ на корпоративното кредитиране, изготвен от отдел „Стратегическо планиране за Централна и Източна Европа и Полша“ на УниКредит, представено в рамките на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

„Последните данни за бизнес климата отчитат по-добри резултати по отношение на очакванията на компаниите. Въпреки това ръстът на индустрията в региона на Централна и Източна Европа ще отчете макар и малък негативен резултат поради по-слабото външно търсене“, каза Джани Франко Папа, директор на банката за региона на ЦИЕ. Според него в Югоизточна Европа все още ще се наблюдава малък растеж. Освен това от януари насам цикличните сектори губят част от силата си. Изключение прави производството на машини и оборудване, които се развиват много добре благодарение на силното търсене от страна на Китай.

„Като цяло бизнес средата се подобрява значително през последните години, но регулациите, данъците и политическите фактори все още са сериозна пречка за бизнеса в ЦИЕ“, обясни още банкерът.

Съществува силна положителна връзка между банковите кредити и инвестиционната активност, показва още изследването. Търсенето също обаче играе много съществена роля. Според икономистите, свиването на инвестиционната активност е най-голямо именно в сектори, които бяха най-кредитирани в периода преди кризата.

„Свиването на кредитирането в пика на кризата съществено промени източниците на финансиране и доведе до мерки за съкращаване на разходите“, коментира Фабио Мучи, директор „Стратегическо планиране за ЦИЕ и Полша“ на УниКредит. Така много компании заместиха банковите заеми с финансиране от компаниите майки, а в по-малка степен и с емитиране на облигации.

Според Мучи, склонността на банките да осигуряват достатъчно финансиране се е увеличила през 2011 г. въпреки все още ниското търсене“. Той цитира резултатите от проучване, направено сред 12 000 компании от 16 страни в ЦИЕ. Въпреки това голяма част от фирмите смятат, че през 2011 г. условията за кредитиране са се затегнали, а цената на кредита и изискванията за обезпеченост са се повишили. В същото време 44% от анкетираните компании са отговорили, че за момента нямат нужда от кредити.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.