Дивидентите са на мода заради кризата

divident

По време на криза почти всички собственици на акционерни дружества, независимо дали те са публични или не, предпочитат да раздава дивидент, вместо да реинвестират печалбите си в нови производства. За инвестиции дружествата по принцип използват банкови заеми в такива моменти. По този начин те избягват риска от загуба на пазари и обезценка на активите си. Сегашната политическа криза в страната още повече ще засили тази тенденция.
Тази стратегия се случи и у нас. Особено силно тя пролича при публичните дружества, търгувани на БФБ-София. За разлика от годините преди кризата, през последните четири години голяма част от дружествата предприеха стъпки към раздаване на дивиденти. При някои от тях нивата дори бяха над 50% от печалбите им. Същевременно и някои компании разпределят дивидент от печалбата си от предходните години.

Тази стратегия доведе до промяна на нагласите на индивидуалните инвеститори на БФБ-София. През последните години те започнаха да предпочитат акции на компании, които редовно изплащат дивиденти, още повече, че сумите са сигурни.
Анализаторите на пазара смятат, че в момента на пазара присъстват предимно дългосрочни инвеститори, за които дивидентите са важни. Разбира се, тези суми не са особено важни за повечето от инвеститорите, но пък те се възприемат от огромната част от борсовите играчи като доказателство за качеството на компанията.

Раздаването на дивиденти се смята за плюс от акционерите, които предпочитат необходимите инвестиции да се финансират с банкови заеми. Тази стратегия се прилага от дружествата когато лихвите по заемите са по-малки от нормата на печалба.
Брокерите на фондовия пазар също така смятат, че през последните години дивидентните акции са във фокуса на по-голяма част от инвестиращите. Обикновено това са инвеститори с дългосрочен хоризонт на вложенията и по-балансиран рисков профил, добавят наблюдаващите. По думите им към момента на пазара са налице редица компании със стабилна дивидентна политика. Освен това се наблюдава и тенденция на нарастване на броя на компаниите, разпределящи дивидент за пръв път, в отговор на необходимостта на големи институционални инвеститори от свеж финансов ресурс.

Има компании, които раздават дивиденти през всяка година. Наистина, сумите не са големи, но пък са сигурни. В момента е сезонът на общите събрания и почти няма ден, в който някоя компания да не съобщи, че раздава дивидент за миналата година.

Първата компания, която още през март обяви, че акционерите й ще получат суми за миналата година, беше свищовската Слънчо АД, като всяка акция ще получи по 0.28 лв. Общата сума е 896 000 лв. Решението излезе в началото на април, като раздаваният дивидент беше в предвидения размер.

На практика е раздадена почти цялата печалба на дружеството за миналата година, като тя е в размер на 899 659.82 лв . Остатъкът от 3.660 хил. лв. ще бъде отнесен като неразпределена печалба.

Слънчо АД е раздавало дивиденти през всяка година или за 2007 г., 2008 г. и 2009 г. и 2012 г. Най-голяма сума в размер на 0.35 лв. на акция са получени през 2012 г., когато е раздадена и част от неразпределената печалба. Дружеството произвежда детски и диетични храни на зърнена основа.

Има и такива компании, които са задължени от закона да раздават минимум 90% от печалбата си за дивиденти всяка година. Това са дружествата със специална инвестиционна цел. Някои от тях, обаче, не реализират печалба, но другите не дават лоши суми на акционерите си.

Добър дивидент за миналата година до момента дава дружеството Адванс Терафонд АДСИЦ, което е раздавало по 0.3979 лв. на всяка акция. Това е на практика цялата печалба на дружеството за 2013 г. в размер на 33.866 млн. лв. Компанията работи в областта на земеделските земи и е раздавала дивидент през всяка година от 2009 г. насам. Най-висока сума акционерите са получили за 2012 година. За 2012 г. бяха разпределени по 0.493 лв. на акция, като за 2011 г. дивидентите бяха по 0.25 лв., а за 2010 г. - по 0.048 лв.

Не е за пренегреване и това, че БФБ-София АД раздаде дивиденти за миналата година. Всяка акция получи по 0.112 лв. брутен дивидент на акция за 2013 г. Това стана ясно след общото събрание на пазарния оператор, което се проведе в началото на юни. Общата сума за дивиденти е в размер на 738 хил. лв., като тя представлява 70% от печалбата за миналата година, коятго е на стойност 1.054 млн. лв. Остатъкът от 316 хил. лв. се отнася към фонд „Резервен“ на борсата.
Изплащането на дивидента ще започне в тримесечен срок от датата на общото събрание, като право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери към 17.06.2014 г.

Друго дружество, което е от сравнително от големите, даващи дивиденти и включва други три публични дружества в портфейла си, е Стара планина Холд АД.

Общото събрание на акционерите на Стара планина холд АД, което се проведене на 12.06.2014 г., взе решение за разпределение на дивиденти на акционерите. От чистата печалба за 2013 г., сума в размер на 1 018 254 лв. ще отиде в акционерите, като брутната сума на дивидента за една акция e 0.0491228 лв., а нетната сума след приспадане на 5% данък възлиза на 0.0466667 лв. на акция.
Изплащането на дивидента ще започне на 10.09.2014 г., като аякционерите ще могат да получат сумите си в срок от от 3 месеца. Право да получат дивидент за 2013 година имат лицата, вписани в книгата на акционерите най-късно до 26.06.2014 г.
Акц;иите на Стара планина холд АД са включени и в трите борсови индекса - Sofix, BGBX40 и BGTR30.
Предвидено е също така дружества, които традиционно раздават дидвиденти, да го направят и тази година. Софарма АД, например, иска да раздаде брутен дивидент на акция в размер на 0.07 лв. или общо 31 539 282.74 лв. Събранието на фармацетичното дружество е на 20 юни 2014 г.

Софарма АД е раздавала дивиденти почти през всяка година от 2003 г. насам, като акционерите не са получили суми само за 2009 г., а най-висока сума взели за 2005 г., когато дивидентът е бил 0.27 лв. за акция.

Ръководството на Монбат АД пък предлага брутен дивидент на обща стойност от 8.97 млн. лв. за 2013 г. Това показва поканата за общо събрание на акционерите на дружестнвото, свикано за 30 юни 2014 г. Дружеството има издадени 39 млн. акции, което означава, че дивидентът на една акция се предлага да бъде 0.23 лв.

Брутният дивидент за 2012 г. беше 0.2109 лв., тоест предложената сега сума е с 9.06% по-висока. За 2010 г. дивидентът беше 0.17228 лв., за 2010 г. – 0.17505 лв., а за 2007 г. – 0.178 лв. (при двойно по-малко издадени акции). Монбат АД произвежда акумулатори и рециклира олово, като над 90% от продукцията му е за износ.

В допълнение може да се каже, че тепърва предстоят годишните общи събрания на повечето дружества, като на тях трябва да бъде решено дали ще бъдат раздавани дивиденти или не.
Междувременно стана ясно и, че държавата бърза да събере пари от фирмите си под формата на дивиденти. Причината е слабото изпълнение на приходната част от бюджета.

До 16 юни държавните дружества с над 50% държавно участие трябваше да преведат 70% от печалбата си. Освободени от задължението са само болниците. Вестник Сега пък написа, че Летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90% и 100%.

Не стана ясно защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да изпълнят раздпореждането. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година беше отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на БЕХ.

През миналата година до средата на октомври фирмите, без БЕХ, бяха налели в хазната 216.5 млн. лв., но дивидентът за държавата тогава беше 80%.

В заклюние остава да видим дали публичните дружества ще раздадат толкова дивиденти, колкото са предвидили, но за да стане това, трябва да минат общите им събрания.

Автор: Ана Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.