Близо 270 млн. е инвестирала Черноморската банка за търговия и развитие у нас

Geld

Към момента общият размер на на инвестициите на ЧБТР в България e 269 млн. евро, разпределени в 30 проекта от сектори за развитие на малките и средни предприятия, енергетика и финанси. Институцията и занапред ще продължи да подкрепя икономическите приоритети на България и да отговаря на нуждите на бизнеса в страната. Това каза ръководителят на институцията Андрей Кондаков по време на 16-тата годишна среща на Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), който се провежда в София.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция, учредена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Финансовата институция подписа споразумение за техническа помощ с Българската банка за развитие за споделяне на знания и добри практики в областта на търговското финансиране, предаде investor.bg. Програмата за техническа помощ включва тренинги, семинари, преки консултации със служители, специализиращи в търговското финансиране.

„Другата седмица в сряда ще бъде прието споразумението за т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия“, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя припомни успешните инвестиции на ЧБТР в ТЕЦ Марица-Изток и проектът за оздравяване и преструктуриране на КЦМ Пловдив в период на спад на цените на международните пазари.

Оперативно-стратегическите цели на ЧБТР за 2011-2014 г. са увеличаване на дела на проектите в публичния сектор и публично-частните партньорства в портфейла на банката до 25%, осъществяване на секторна диверсификация и нови финансови инструменти. Сред целите попада и увеличаването на мобилизацията на ресурси и съфинансирането с партньорски международни финансови институции.

През 2013 г. размерът на активния портфейл на банката възлиза на 1,24 млрд. евро, като средствата са разпредели в 123 операции. Одобрените проекти от управителния съвет за миналата година са за 267 млн. евро, а банката реализира нетна печалба за девета поредна година.

Към май 2014 г. 21% от активния портфейл на банката се пада на Турция. На второ място е Румъния с 16%, по са 10% за Армения и България.

След първоначалния си инвестиционен рейтинг от Moody‘s през 2004 г. оценката на ЧБТР е била повишена три пъти и в момента притежава дългосрочен рейтинг А2. Банката също така получава дългосрочен рейтинг А- от Standard & Poor’s.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.