Серия от регионални бизнес форуми представя добри практики в земеделието

1065629_combine_harvester_by_the_work_1

Успешни практики в селскостопанския сектор бяха представени в рамките на първия по рода си регионален бизнес форум "Фермата" в края на миналата седмица в гр. Стара Загора, организиран от сп. ENTERPRISE. Форумът, осъществен в партньорство с Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), даде началото на поредица от регионални събития, целящи да информират малките и средни селскостопански производители за възможностите за инвестиции и развитие на собствен бизнес.

В рамките на събитието, земеделският производител Красимир Кумчев, управител на "Агропродукт Груп”, сподели успешни истории от своята практика, кати също така акцентира върху темата за застраховането в земеделския сектор и представи американския модел, който се основава на застраховане на дохода на производителите.

Зърнопроизводителят Цветан Берберов сподели своите добри бизнес практики при интегрираното земеделие, което, по думите му,  е бъдещето на модерното земеделско производство. Той наблегна на спецификата на храненето и торенето на растенията. Личният му опит сочи, че тези агротехнически мероприятия влияят с до 50% върху добива от земеделската продукция.

В дискусионния панел на тема "Финансиране на бизнеса в региона", Веселин Попов, регионален мениджър „Продажби“ в Банка ДСК, представи възможностите за подкрепа на земеделските производители. Той подчерта, че ДСК е един от партньорите на наскоро стартиралия Национален гаранционен фонд, който финансира проекти, одобрени от ДФ Земеделие по мерки 121, 122 и 123 от Програмата за развитие на селските райони.

Силвия Руссо, земеделски производител и регионален координатор на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ за Пловдивска и Пазарджишка област, коментира избора на финансов партньор за реализация на земеделските инвестиционни проекти и необходимостта от оборотни средства за успешно реализиране на бизнес плановете.

Промените, които предстоят при субсидирането на земеделието и по Програмата за развитие на селските райони в следващия програмен период 2014-2020 г., представиха експертите от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) Десислава Кърчанова и Венислава Бояджиева. В контекста на току-що гласуваните поправки в регламентите на ЕК от страна на евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, експертите запознаха участниците с българската позиция за Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 година.

Министерството на финансите ще предостави ресурс в размер на 849 млн. лева за изплащане на субсидиите на земеделските производители и още 28 млн. лева за втори транш от подпомагането на животновъдите до края на месец януари 2013 г. Това съобщи  Вергиния Герджикова, временно изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция на ДФ Земеделие. Тя обърна внимание и на обявената от Министерството на земеделието и храните процедура за проверка на данните в допустимия за подпомагане специализиран слой, който при несъответствие може да бъде обжалван след 14 февруари. Информация за това всеки бенефициент може да открие на сайта на МЗХ и да направи справка чрез електронната система на ДФЗ или в областните дирекции на Разплащателната агенция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.