В началото на 2024 г. ще бъде създадета стратегия за цифрова трансформация на България

В началото на 2024 г. ще бъде създадета стратегия за цифрова трансформация на България

Очаква се в началото на 2024 г. да бъде създадена Стратегия за цифрова трансформация на България, която да включи в себе си сегашните Стратегия за електронно управление и Стратегия за киберсигурност.

Това ще бъде естествен процес вследствие на стремежа на правителството за намаляване на броя стратегически документи и за включването на по-ясни цели и по-конкретно разписан път за постигането им. Това обяви пред членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността министърът на електронното управление Александър Йоловски, цитиран от пресслужбата на ресорното му ведомство.

В рамките на заседанието на Съвета бяха дискутирани Проектът на анализ на цифровата трансформация, който бе направен от Световната банка, и проектът на траекториите, които МЕУ чертае за постигане на целите на програма "Цифрово десетилетие".

Според министър Йоловски основният проблем, който срещат повечето държави членки на Европейския съюз (ЕС) при изпълнението на целите от "Цифровото десетилетие", е свързан с цифровите умения. Министърът призова бизнеса и неправителствените организации да работят съвместно с държавата за обучението на гражданите на базови цифрови умения.

Целта на Консултативния съвет е активно сътрудничество при обсъждане на законодателни инициативи, както и търсене и предлагане на решения по актуални теми от дневния ред на електронното управление и информационните технологии в България.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.