Днес беше представен първият бълграски електрически товарен автомобил

Днес беше представен първият бълграски електрически товарен автомобил

Първият електрически лекотоварен автомобил L CITY , произведен изцяло от българската компания "Син Карс Индъстри" АД, беше представен днес, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Росен Даскалов, собственик на автомобилната компания, коментира, че разработката на електрическия лекотоварен автомобил започва през 2018 г. "В неговото товарно пространство са вградени фотоволтаични панели, като при слънчево време автомобилът връща до 20 процента от капацитета на батерията обратно за един ден. Това означава, че реалният пробег е около 250 - 300 километра", посочва той.

По думите му очакванията са годишното производство на този тип автомобили да е над 20 000 бройки, като елементи от производството ще са роботизирани.

Фирмата има подобна разработка за автобуси и камиони, а автомобилът вече е представен на изложението в Мюнхен с отличен отзвук от участието. Даскалов заяви, че в момента инженерингът, дизайнът, прототипирането и тестването на колите става в България.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която присъства на представянето на камиона, коментира, че бъдещето е в зелените технологии и във високите технологии. "Като държава ще се постараем да подпомогнем всяка иновация чрез различни мерки", казва тя.

Министърът отбеляза, че страната ни има нужда от такива производства с висока добавена стойност от експортно ориентирани компании.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.