България е на 40-то място в световна класация на най-добрите страни за започване на онлайн бизнес

България е на 40-то място в световна класация на най-добрите страни за започване на онлайн бизнес

България е на 40-то място в световна класация на най-добрите страни за започване на онлайн бизнес, съставена от bestaccountingsoftware.com.

Страната ни получава оценка от 53,27 точки от 100 възможни, като са оценявани критерии като интернет покритие и проникване на интернет, скорост на интернет, скорост на мобилен интернет, брой потребители на интернет, потребители на социалните мрежи, сигурност, данъци, наличие на платежни контрагенти, икономическа свобода, време, необходимо за започване на бизнес, логистика, дигитални умения, наличие на офиси и други.

Лидер в класацията е Дания, в която се намират най-безопасните сървъри и в която е най-висок делът на населението със собствена банкова сметка. Дания е и държавата, където излиза най-евтино да стартираш свой онлайн бизнес, както е и на второ място в света по дял на населението, което пазарува в интернет.

Топ пет на класацията се допълва от Швейцария, Нидерландия, САЩ, Норвегия, а топ 10 - от Швеция, Сингапур, Германия, Канада и Люксембург.

Най-лошата страна за започване на онлайн бизнес, според класацията, е Хаити заради влошената сигурност, ненадеждните доставки, вкл. пощенски услуги, бюрокрацията при стартиране на фирма.

Второто най-лошо място за стартиране на онлайн бизнес в света е Венецуела, а топ 10 се допълва от Уганда, Ангола, Замбия, Пакистан, Камбоджа, Непал, Бангладеш, Таджикистан.

За всеки отделен критерий, по който се оценяват страните, също има шампиони и губещи. Най-бързият мобилен интернет например е в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а най-добрите фиксирани интернет услуги са в Сингапур.

Най-голям дял от населението са потребители на интернет също в ОАЕ, както и в Бахрейн и Кувейт. ОАЕ и Кувейт се представят най-добре и в категорията ползване на социалните медии, както и по отношение на корпоративните данъци. Сингапур пък е лидер в категорията икономическа свобода.

Нова Зеландия и Грузия са страните, които получават най-висока оценка за процедурите за стартиране на нов бизнес, а Ирландия, Великобритания и Словения са с най-ниски разходи по административните процедури за започване на стартъп.

Швейцария е с най-ефективна пощенска услуга, САЩ са лидер в категорията споделени офиси, а Финландия - по дигитални умения на населението.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.