България пада в индекса за икономическа свобода за 2015 г.

balance-of-payments1

България се класира на 60-о място в света по икономическа свобода, показва ежегодният "Индекс на икономическата свобода в света”, изготвен от изследователи от The Heritage Foundation.

Според експертите корупцията у нас остава сериозен проблем.

В сравнение с 2015 г. свободата на бизнеса регистрира спад от 0,6 пункта до 66,9 точки. След като през 2014 г. свободата на труда успя да се покачи до 80,2 точки, като по този начин индикаторът отново върна пазара на труда в страната до групата на страните със свобода на труда, през последните 2 години той се сви драстично и през 2016 г. отчита спад от 5 пункта – от 76,6 точки до 71,6 точки. По-умерен е спадът на паричната свобода на българите, която се свива до 82,6 точки. Оценката на правителствените разходи също е понижена, като спрямо 2015 г. тя по-ниска с 4,1 точки до 60,4 точки и вече само 0,5 точки делят страната от изпадане в групата на „относително несвободните“ икономики по този измерител.

Без промяна остава защитата на правата на частна собственост, където със своите 30 точки страната попада в групата на „репресираните“ държави, свободата на търговията (88 точки), свободата на инвестициите (65 точки) и финансовата свобода (60 точки). Единствено свободата от корупция и фискалната свобода се покачват спрямо миналогодишното издание на изследването. При първия индекс ръстът е от 2 точки до 43 точки, но въпреки него страната е в групата на „репресираните“ държави. Фискалната свобода нараства с 0,1 пункт до 91,1 точки.

Най-свободни по този показател са отново Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. В дъното на класацията са Венецуела, Куба, КНДР, съобщава БГНЕС.

В изследването, което се прави вече 20 години подред съвместно с The Wall Street Journal, се анализира ситуацията в 178 държави. САЩ отново, както и в предишни години, са на 11 място. Според авторите на доклада администрацията на Барак Обама със своите регулации, задържа деловата активност в страната. Русия е надолу с 10 позиции – 153-та.

При подготовка на индекса американските експерти са се водели от критерии като правото на собственост, защита от корупция, ситуацията в областта на данъчното облагане, държавните разходи, пазара на труда, свободата на предприемачеството, използването на паричните средства, търговията, инвестициите, финансовите операции.

Равнището на развитието и обемът на икономиката не винаги съответстват на показателите на икономическа свобода в една или друга страна. Така например Италия е на 86-то място, Китай – на 144-то.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че икономическата свобода пряко влияе върху икономическия ръст, равнището на доходите, общото благосъстояние, продоволствената сигурност и екологическото състояние.

Освен Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия в първите десет са Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Ирландия, Естония, Великобритания. Най-отзад, освен Южна Корея, Куба и Венецуела са Зимбабве, Туркменистан, Еритрея, Республика Конго, Иран, Екваториална Гвинея и Аржентина.

Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Йемен не са в класацията заради военните действия, които не дават възможност да се класират в списъка.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.