„Сирма Груп Холдинг” АД успя да набере близо 11.5 млн. лв. от борсата

sirma-grup

Софтуерната компания „Сирма Груп Холдинг” АД успя да набере близо 11.5 млн. лв. от борсата. Фирмата проведе едно от малкото първични публични предлагания (Initial Public Offering или IPO) на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам, като то е успешно.

До 15 октомври включително желаещите да се сдобият с ценни книжа на „Сирма Груп Холдинг” АД можеха да подават поръчки, като в рамките на 30-дневния период бяха подадени заявки за записване на над 9.5 млн. акции. По този начин беше надхвърлен и обявения минимум от 8 млн. акции, който се считаше за успешен за емисията. Това прави и IPO-то на „Сирма Груп Холдинг” АД най-голямото на БФБ от финансовата криза насам.

Цената на акциите на „Сирма Груп Холдинг” АД, беше 1.20 лв. за една ценна книга.

Това е и минималната цена от предварително обявения ценови диапазон, по който можеха да бъдат записани книжата, а максималната цена беше 1.65 лв. за брой.

В крайна сметка всички подадени поръчки ще бъдат изпълнени на цена от 1.20 лв. за акция, като ако до крайния срок 21 октомври бъдат заплатени всички записани акции, привлеченият капитал от IPO-то ще възлиза на 11.5 млн. лв. Записаният брой акции представлява 60% от общо предложените 16 млн. нови акции.

От инвестиционния посредник по предлагането коментират, че сериозен интерес са проявили институционалните инвеститори, като лек превес имат индивидуалните инвеститори.

21 октомври 2015 г. е крайният срок за заплащане на всички записани акции в първичното публично предлагане, като след него ще бъдат направени необходимите регистрации на увеличението на капитала в институциите.

Новите акционери на „Сирма Груп ХолдинГ” АД ще получат официални потвърждения за записаните акции и стойността им спрямо подадените поръчки, като тези инвеститори, които не са предоставили електронна поща, ще бъдат поканени да вземат документите си в най-близкия до тях инвестиционен център на инвестиционния посредник. Последното ще се случи ако те са сключили сделки с мениджъра на емисията.

Ако обаче новите акционери са закупили книжа чрез друг инвестиционен посредник, то трябва да се свържат с него, за да се запознаят със схемата на организацията.

Очаква се акциите на „Сирма Груп Холдинг” АД да започнат да се търгуват на БФБ на 16 декември 2015 г.

Публичното предлагане на „Сирма груп холдинг“ АД стартира на 16 септември 2015 г., като компанията е най-голямата българска софтуерна компания и предложи 16 млн. нови акции и 2 491 858 съществуващи книжа с номинална стойност 1 лев на пазара у нас.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.