Кредитните рискове в Европа остават на високо ниво

graph

Съществува пропаст между секторните рискове в  развиващите се азиатски пазари и  Северна Америка от една страна и в 15-те страни на ЕС, от друга. В глобален план кредитният риск в металургията нараства, а в енергетиката и фармацията остава на нормални нива. Няма сектор в Европа, в който да е избегнат кредитния риск, докато някои от отраслите в Азия и Северна Америка или отбелязват подобрение, или остават на спокойни равнища.

Това показва анализ на международния кредитен застраховател Coface, осъществен на базата на икономически индикатор на информация за разплащанията между компаниите.

„Въпреки очакванията за малко по-висок ръст на sветовната икономика през 2013 г. в сравнение с този за миналата година, все още Еврозоната продължава да бъде изложена на риск”, коментира управителят на компанията  за България Милена Виденова в рамките на конференция в София.

Що се отнася до развиващите се страни в Азия, рискът е разпределен по следния начин: 3/4 от анализираните сектори се свързват с умерен или среден риск и регионът се характеризира с непрекъснат ръст в оборотите на компаниите – между 4% и 16% в зависимост от областта. Фармацевтичните компании печелят от нарастващата средна класа в Индия и в Китай, като тези два пазара вече са и ключови играчи в производството на активните съставки за тази индустрия.

По отношение на енергийния сектор сегментът на производството на слънчева енергия е засегнат от намалението на цените на соларните панели и в резултат на това се наблюдава ръст в кредитния риск.

Като цяло секторите в Северна Америка отбелязват средно ниво на риск, с изключение на металургията, където той продължава да бъде висок поради прилива на евтина китайска стомана.

В Европа няма сектор, където кредитният риск да е умерен. Ситуацията е особено обезпокоителна в областта на металургията, където има свръхкапацитет, а освен това е изложена на трудностите, свързани с нейните клиенти – автомобилната и строителната индустрии. Тези два сектора също се приемат като рискови, тъй като остават много уязвими за вътрешното търсене в Европа. В електрониката кредитните рискове нарастват, основна причина за което е резкия спад в продажбите на компютри.

Рисковете за България през погледа на икономистите

В България, сериозен риск за бизнес средата представлява трудният достъп на МСП до капиталовия пазар. Според Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, капиталовият пазар би могъл да стимулира икономиката в рисковите сектори и по-конкретно във фондовете за рисково инвестиране.

От своя страна, главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян допълни, че в момента България има финансова стабилност, благодарение на ниските данъци, но това не е достатъчно условие за растеж. „Необходима е и ефективна правна система, която в момента липсва в държавата”, уточни той.

Според Георги Ангелов, главен икономист към институт Отворено общество, за да се осигури стабилност и растеж в Европа, от значение е всяка държава да търси уникално решение за своите проблеми, тъй като различни причини доведоха до фалит Исландия, Ирландия, Гърция и Кипър. Досега се търсеше унифицирано решение.

 

Автор: Кристина Николова

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.