ЕП одобри планът „Юнкер“ за стимулиране на европейската икономика

eu-1

Европейският парламент одобри планът „Юнкер“ за стимулиране на европейската икономика чрез инвестиции в иновации, енергетика и транспорт. Бюджетът на плана е в размер на 315 млрд. евро, като през следващите три години със средствата ще се финансират проекти в рамките на Европейския съюз.

Планът предвижда създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще отговаря за изпълняването на плана. Той е съставен от 5 млрд. евро капитал от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и 16 млрд. евро гаранционен фонд от ЕС. Гаранционният фонд ще получи 8 млрд. евро от бюджета на ЕС, с които ще може да се плаща на ЕИБ в случай на искове по гаранцията.

Парламентът настояваше за подобрения на финансовата структура на гаранционния фонд на плана, правилата за управление на фонда, неговите работни договорености и демократична отчетност. Ключовите постижения са:

- общо 1 млрд. евро по-малко ще бъдат орязани от Европейската програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и от „Механизма за свързване на Европа“ (по механизма се финансират проекти в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите в Европа). От „Хоризонт 2020“ и от „Механизма за свързване на Европа“ ще бъдат пренасочени към гаранционния фонд на плана „Юнкер“ съответно 2,2 млрд. евро и 2,8 млрд. евро, т.е. с по 500 млн. по-малко от всеки в сравнение с първоначалното предложение;
- Парламентът си извоюва правото да одобри изпълнителния директор и заместник-изпълнителния директор на инвестиционния фонд;
- списъкът на одобрените проекти ще бъде публичен;
- ще бъде изготвен набор от критерии за подбор и списък от цели, за да се гарантира, че одобрените проекти са в духа на основните приоритети на Съюза.

„Планът на Юнкер е новаторски инструмент, който ще даде сериозен тласък на инвестициите в Европа. Сумата от 240 млрд. евро от плана ще отиде за инвестиции, а със 75 млрд. евро ще бъде подсилен гръбнака на европейската икономика: т.е. малките и средни предприятия, които осигуряват две трети от работните места в частния сектор и представляват 99% от бизнеса в Европа. Политиците не създават работни места, но ние можем да помогнем на тези, които го правят“, казва докладчикът от бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандеш.

След като парламентът прие правилата, те трябва да получат одобрението и на Съвета на министрите на ЕС. Съветът потвърди неофициалното споразумение с парламента на 9 юни и се очаква скоро да даде окончателното си одобрение в писмена процедура. След това регламентът на плана „Юнкер“ се очаква да влезе в сила в началото на юли, а фондът да бъде напълно функциониращ до септември.

Европейската комисия вече публикува списък с предложения на 28-те държави членки за инвестиционния план. Те са повече от 2 хиляди, като общата стойност е около 1,3 трилиона евро. Българските предложения са на стойност 3.5 млрд. евро. От тях 1.6 млрд. евро са за транспортни проекти - изграждане на скоростни пътища и жп линии. Близо 1 млрд. евро са за изграждане на ключова енергийна инфраструктура. За 900 млн. евро са предложените проекти за подобряване на качеството на питейната вода и за управление на отпадъците.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.