"Евроинс" ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crеdit Agricole Life

business-deal-noosa-accountants

Българската финансова компания "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crеdit Agricole Life, собственост на френската банкова група Crеdit Agricole. Сделката е договорена и се очаква да бъде завършена до края на 2015 година. Предстои одобрение от съответните регулаторните органи, съобщaва insmarket.bg, позовавайки се на инфомация от "Евроинс".

От компанията отчитат, че с тази сделка ще разширят дейността си в Гърция. Българското дружество стъпи в южната ни съседка още през август миналата година, но само чрез свой посредник, който предлага приоритетно автомобилни застраховки.

В момента "Евроинс" има бизнес в шест страни в региона, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В пет от въпросните страни групата е мажоритарен собственик, а в Сърбия притежава дял от 10% от местната компания Takovo Osiguranje. Освен в региона и със собствени компании, "Евроинс Иншурънс Груп" по линия на свободното предлагане на услуги в ЕС развива бизнес и в още две страни – Испания и Полша.

Покупката на Crеdit Agricole Life е четвъртата поред сделка по придобиване, реализирана от "Евроинс Иншурънс Груп" за последните две години. В началото на годината българската компания купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "HDIЗастраховане" и HDI Страхування - Киев. Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на австралийската застрахователна група QBE в България и Румъния, припомня изданието.

Последната подобна сделка на "Евроинс Иншуранс Груп" е второто животозастрахователно дружество, което придобива групата. Първото е закупената през август 2013 г. "Интерамерикан България Животозастраховане".

Второто – Crеdit Agricole Life, работи в Гърция от 2001 г. и по информация от "Еврохолд" е сред най-значимите в сектора на животозастраховането. Активите на компанията оценени на 500 млн. евро. В тях се включват резервите, всички инвестиции и парични средства на дружеството, които изцяло са инвестирани в първокласни активи извън Гърция. Инвестициите са в различни инструменти, включително дългови и дялови ценни книжа, като собственият капитал на компанията е приблизително 60 млн. евро, поясни специално за в-к "Застраховател прес" Кирил Бошов, председател на Съвета на директорите на "Евроинс иншурънс груп". От страна на купувача отказаха да обявят цената по сделката заради клауза за конфиденциалност.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.