Нужни са реформи, за постигне на максимален ефект от еврофинансирането в следващите години

canova

Нито едно евро от предвидените за България 9,8 млрд. евро от фондовете за следващите години  не е гарантирано.  Чака ни много работа, трябва да успеем да инвестираме този ресурс в качествени проекти по прозрачен и ефективен начин. Това каза вицепремиерът Илияна Цанова по време на форум "Градът". По думите й са нужни реформи, за да се постигне максимален ефект от инвестициите, както и развитие на капацитета, за да не се губят пари да не се повтарят грешките от предишния програмен период. 

Министър Цанова акцентира, че във фокуса на финансиране в следващите седем години ще бъдат общините и развитие на транспортна, образователна, социална инфраструктура и градска среда. За тези дейности ще бъде предоставен ресурс от почти 5,8 млрд. евро, като средствата ще дойдат по линия на четири оперативни програми - "Региони в растеж", "Околна среда",  "Транспорт и транспортна ифраструктура"  и Програма за развитие на селските райони.

През последните 3 години в областта на строителството (пътища, пътни съоръжения, пречиствателни станции, благоустройство) са вложени около 5,6 млрд. лв., като 76% от тях са от европейските програми, отбеляза Илияна Цанова.

Служебният министър изрази увереност, че в следващите един - два месеца може да бъдат размразени плащанията по ОП "Околна среда", и ос 3 на ОП "Регионално развитие".  По думите на Цанова през следващата седмица у нас трябва да дойдат представители на Брюксел за финален преглед и одит на работата на системите за системите за управление и контрол.

Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма "Околна среда”, и на ос три на оперативна програма „Регионално развитие” работят, добави министърът.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.