Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

КЗК одобри Софарма трейдинг да купи общо 154 аптеки на четири вериги

КЗК одобри Софарма трейдинг да купи общо 154 аптеки на четири вериги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила „Софарма трейдинг“ да купи „Ес Си Ес Франчайз“ АД и „Санита Франчайзинг“ АД, с което на практика разрешава на дружеството да придобие едноличен контрол върху 154 аптеки от веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Решението идва само няколко дни, след като Върховният административен съд (ВАС)спря сделката за 19-те аптеки от веригата „ФармаСтор“ и върна преписката за ново разглеждане от КЗК след иск на конкурентния търговец на едро на лекарства „Стинг“. Според съда Комисията не е изследвала възможността физически лица да осъществяват контрол над фирмите във вертикално интегрираната структура на производителя на лекарства „Софарма“, която е основен акционер в „Софарма трейдинг“, пише Investor.bg.

В решението за 154-те аптеки КЗК подробно разглежда тези връзки на физически лица.

КЗК установява, че „Софарма“ е с до 5% дял от продажбите на лекарства на аптеки и болници и че пазарът е силно раздробен. Пазарът на едро пък се доминира от четири компании, сред които е и „Софарма трейдниг“, заради което Комисията прави извод, че дружеството не е водещ търговец с дял на продажбите към болници и аптеки между 20 и 30%, а само към аптеки – 10-20%.

Антимонополният регулатор посочва също, че , собствената верига аптеки на групата „Софарма“ не е основен клиент на „Софарма Трейдинг“ АД. Основен клиент на групата е верига аптеки SCS.

Други данни – за броя аптеки по градове и дял на притежаваните от дружеството аптеки, показват, че няма населено място, в което този дял да превишава 15% след концентрацията.

В резултат КЗК заключава, че сделката няма да повлияе на пазара на производство и реализация на лекарства, защото той е силно раздробен и регулиран, както и на пазара на търговия на едро с медикаменти, на който пък няма изявен пазарен лидер. Комисията счита, че икономическият интерес на обединената група предполага достъп до максимално голям брой клиенти (аптеки), а не до затваряне в кръга на собствените вертикално интегрирани аптеки.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.