Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции към края на 2018 г.

София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции към края на 2018 г.

София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт на България. Това посочва новият доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на общинската агенция за инвестиции.

Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност. По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата, пише economy.bg.

Към края на 2018 г. столицата е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9 800 евро на човек от населението. Това е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него. Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център.

Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции. До края на юни 2019 столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.