Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 28, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Как да мотивирате и ангажирате служителите си – II част

Как да мотивирате и ангажирате служителите си – II част

Ако търсите начини да ангажирате повече служителите си и да ги мотивирате за работата – този текст е за вас!

Онлайн изданието fitsmallbusiness.com систематизира 33 идеи на мениджъри човешки ресурси на различни компании в САЩ. Много от тях дори не включват повече пари.

Първа част на материала можете да прочетете тук

Дайте на служителите си възможност да вземат важни решения

Един от най-добрите начини за увеличаване на ангажираността на служителите е да включите персонала във вземането на решения на високо ниво. Поискайте от тях да участват в решаването на проблеми на компанията от всякакъв мащаб. Въпреки че окончателното решение ще зависи от изпълнителния директор, служителите чувстват, че са инвестирали повече в компания, която уважава тяхното мнение.

Политика на отворени врати

Политиката на отворени врати е всъщност по-скоро култура. Ръководителите буквално държат отворени вратите си и когато трябва да се съсредоточат или имат чувствителна информация на бюрата си, тогава затварят вратите на кабинета си и поставят табела „Чукайте“ или „Не безпокойте“. В много от случаите ръководителите и мениджърите дори нямат нужда от специални кабинети, а могат да работят сред останалите служители.

Осигурете средства и възможности за благотворителни дейности

Като работодател е наистина важно да признаете, че служителите са по-удовлетворени, когато имат възможности да упражняват целенасочени дейности извън работата – например доброволческа или филантропска дейност. Това е чудесен начин служителите да се свързват помежду си, както и за стимулиране на ангажираността.

Можете да дадете на служителите си допълнителен отпуск за изпълнение на обществени дейности. Снимайте ги и публикувайте снимки и видео във външните и вътрешни канали за комуникация. Наградете хората за постиженията им в обществената дейност. От това всички печелят – общността се възползва от доброволчески труд, а служителите се чувстват добре в компанията. Компанията пък получава положителна експозиция в общността.

Предложете гъвкав работен график

Една от най-добрите причини служителите да работят отдадено е гъвкавото работно място и работно време. Така те не се борят с трафика, не се притесняват, че няма кой да прибере децата от училище, че няма кой да посрещне водопроводчика у дома, както и да отидат на лекар.

Включете настоящите служители в набирането на персонал

Ангажирайте служителите си, като им дадете глас в начина, по който вашата компания ще расте. Например, когато е време да започнете да наемате повече служители, стартирайте програма за насочване на хора. По този начин служителите участват в процеса на набиране на персонал и помагат за изграждането на фирмената култура. Можете да включите и стимули в програмата си за насърчаване на участието.

Въведете забавни понеделници

Много компании въвеждат забавни понеделници (или други дни от седмицата) на определени дати от месеца. Тогава се планират интересни активности – например забавни състезания, тематични закуски и други. Идеята е да дадем на екипа забавление, което хората да очакват с нетърпение.

Правете домашни събития

Правете домашни събития за служителите, включете в активностите и техните семейства. Това изключително много помага на ангажираността.

Подкрепете здравето на служителите си

Можете да изградите специална уелнес програма, която да им помогне да се справят със стреса от натоварения график.

Разрешете отдалечената работа

Работещите от разстояние са по-продуктивни, те се представят по-добре, по-ангажирани са в работата, заети са повече часова и взимат по-рядко отпуск по болест. Като предоставите на служителите си възможност да работят отдалечено, независимо дали в един ден от седмицата, или във всички дни, ще предложите по-добър баланс между личен и професионален живот.

Създайте парти комитет в офиса

Ако провеждате месечни, седмични или други офис мероприятия и партита, защо не оставите служителите сами да ги планират, като разполагат и с бюджет? Това ще ги развълнува не само по отношение на планирането, а и да отидат на събитията.

Играйте често на игри, които стопяват ледовете

За да се опознаят служителите, може да бъде полезно да ги ангажирате с интересни игри, с които да стопят ледовете. Ако служителите знаят, че ще научат нещо ново за своите колеги или трябва сами да споделят нещо, това ще ги развълнува да дойдат на работа. Тази идея е особено добра за компании, които наемат много милениали.

Очаквайте скоро трета част на материала!

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.