Как пандемията промени начина ни на работа?

employers

Само за няколко месеца  коронавирусът напълно да промени света, който познавахме. Ако търпеливо чакате обаче нещата да се върнат към обичайното, имаме лоша новина за вас – едва ли някога ще се върнем в света преди COVID-19.

Вирусът драстично промени и начина на работа, пише онлайн изданието entrepreneur.com. Как? Вижте!

Постоянна гъвкавост

Дори преди пандемията 5 милиона души вече работеха от домовете си поне половината от времето. Оттогава, според проучванията на Salesforce, 61 процента от работната сила работи от дома, като от тях 53% са минали на отдалечен режим на работа заради пандемията. И знаете ли какво? Те са по-продуктивни и комуникативни.

Поради това очаквайте гъвкавите условия на работа да се превърнат в норма, а не просто в тенденция. Наскоро Twitter обяви, че повечето служители ще могат да работят отдалечено за постоянно. Дори и по-традиционни компании като Barclays и Morgan Stanley прилагат тази политика.

Това означава ли, че служителите никога повече няма да напуснат домовете си? Разбира се, че не. Те могат да посещават офиса по различни причини. Освен това, има някои работни места, при които работата от разстояние не е опция. Можем да сме сигурни обаче, че дните на традиционното работно време от 9 до 5 са зад гърба ни.

Сбогом на многото лични срещи

Поради коронавируса виртуалните срещи станаха по-популярни от всякога. Точно като отдалечената работа очаквайте тенденцията да се превърне в новото нормално. Много платформи предложиха иновации в сферата на виртуалните срещи. 4

Коронавирусът ще свие драстично и бизнес пътуванията.

Не очаквайте обаче всичко да е видеоконференции. Много от срещите ще бъдат заменени от мейли и незабавни съобщения. Тези видове комуникации вероятно ще бъдат по-бързи и по-ефективни.

Споделяне на служители

Споделянето на служители и обменът на таланти между индустрията също ще навлезе като по-широка практика. Това помага да се намалят разходите, свързани с освобождаването на хора, като същевременно подкрепя работниците в трупането на нови знания, умения и контакти.

Адаптивните и иновативни компании ще оцелеят

Кои компании ще излязат от пандемията сравнително невредими? Тези, чийто бизнес модел позволява работа у дома. Очевидно е, че те имат ограничени фиксирани разходи, като например за поддръжка на офис, и са достатъчно адаптивни да сменят посоката.

Все пак и бизнесът с физически местоположения и продукти също не е обречен. Реален пример за адаптация са дестилериите, които започнаха да произвеждат спирт за дезинфекция вместо алкохол, както и шивашките предприятия, които започнаха да шият маски и други предпазни средства.

Друг пример е предлагането на онлайн услуги от бизнеси с физически обекти. Например фитнес зала. Клиентите на спортните центрове започнаха да плащат за виртуални тренировки по време на пандемията, когато не можеха да отидат на реална тренировка.

Резултатите са по-важни от времето

Съсредоточете се върху резултатите, а не върху времето. Докато се приспособяваме към новите работни условия, голямо е изкушението да наблюдаваме всячески екипа и да поставяме количествени измерители за свършената работа във времеви рамки.

Непрекъснатото наблюдение на вашите служители може да предизвика обратна реакция. Служителите може да почувстват, че тяхната поверителност е нарушена. В резултат на това те могат да напуснат вашата организация.

Това задушава и иновациите, както е и сигнал, че им нямате доверие, и може да намали  мотивацията и производителността. Така че в малки дози това може да работи, но насърчаването на автономност е по-добрият вариант.

Здравето и благополучието на служителите ще бъдат на преден план

Уверете се, че вашият екип се справя добре психически и физически. Поддържайте екипните дейности. Ако служителите ви ще се върнат физически на работното си място, почиствайте и дезинфекцирайте по график. Може също да се наложи да приложите задължителни проверки на работното място, да направите своеобразен паспорт на имунитета и т.н.

Може да се наложи да помогнете на екипа си да подобри и психическото си здраве. Бъдете съпричастни.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.