Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Преките чуждестранни инвестиции остават отрицателни и през април, според БНБ

Преките чуждестранни инвестиции остават отрицателни и през април, според БНБ
Miglena Ivanova

Преките чуждестранни инвестиции са отрицателни и през април, показват данните на БНБ.

Нетната сума към края на четвъртия месец на 2019 г. е отрицателна в размер на 54.8 млн. евро, според предварителната статистика. За справка - месец по-рано минусът беше общо 254.4 млн. евро, но данните за първото тримесечие са ревизирани нагоре и ще продължат да се ревизират през следващите месеци.

Отрицателната стойност тази година идва до голяма степен от операцията по покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското поделение на унгарската OTP. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро (под формата на дялов капитал) към френската Societe Generale. Реално отлив на инвестиция няма, тъй като в края на 2018 г. за целта беше увеличен капиталът на ДСК със същата сума, но тази операция остана в данните за миналата година, пише Капитал.

Нетната сума на чуждите инвестиции в страната е отрицателна, но пък капиталовложенията под формата на дългови инструменти са на плюс 656.5 млн. евро, от които близо 123 млн. евро са постъпили само през април. Дълговите инструменти обикновено се асоциират с краткосрочен инвеститорски интерес или вече установени в страната клонове на чужди компании.

От друга страна, инвестициите под формата на реинвестирана печалба и дялов капитал са на минус съответно 173 млн. и 538 млн. евро. Отливът на реинвестирана печалба показва, че компаниите - майки на български подразделения, са изтеглили значителен дивидент от страната. В рамките на април Уникредит Булбанк разпредели цялата си рекордна печалба от над 400 млн. лв. като дивидент за акционерите си. Отрицателната стойност на инвестициите под формата на дялов капитал пък отразява сделката за Експресбанк.

На лидерското място като източник на чужди инвестиции в България се позиционира отново Холандия - с 260.2 млн. евро през първите четири месеца на годината. Страната е популярна дестинация за компании, зад които често се крият български капитали или от други държави извън съюза, заради по-либералния си данъчен режим. На второ място остава Великобритания с 86.5 млн. евро, следвана от Ирландия с 65.2 млн. евро.

Излишъкът по текущата сметка превишава 700 млн. евро

Българският износ на стоки и услуги достига 9.3 млрд. евро към април, което е с 11% над миналогодишната сума. От друга страна, вносът също расте, но по-бавно - с 5.6% на годишна база до 9.76 млрд. евро. Така търговският баланс остава отрицателен, но минусът се свива до 455 млн. евро спрямо 858 млн. през същия период на миналата година.

От друга страна, салдото по услугите е положително - равнява се на 536 млн. евро, или 0.9% от БВП. Положителен стимул идва и от нетните постъпления от доходи. По статията за първичния доход, където влизат дивиденти и парите на временно работещите извън страната, нетните постъпления са отрицателни (34.6 млн. евро). Но при вторичния доход, където са включени например европейските средства и парите от емигранти, салдото е на плюс 657.8 млн. евро и остава почти без промяна спрямо миналогодишното ниво. Така салдото по текущата сметка остава положително в размер на 703.7 млн. евро.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.