Microsoft започва глобално партньорство с рисковите фондове Eleven и Launchub

export

Българските стартъп фондове Eleven и LAUNCHub са новите партньори на глобалната програма на Microsoft за подкрепа на предприемачеството Microsoft Ventures. Корпорацията, която работи с двете организации от самото им създаване през 2012 г., предоставяйки менторска и технологична подкрепа, ще засили сътрудничеството за развитие на стартъп екосистемата в България и Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Настоящото партньорство на Eleven и LAUNCHub с Microsoft Ventures има глобален обхват. За начало, то ще се фокусира върху идентифицирането на стартиращи компании от региона на ЦИЕ, чиито проекти имат потенциал за пазарна реализация и растеж. Microsoft ще предостави свои международни експерти, които да се включат в менторските програми на двата инвестиционни фонда, ресурси за стартъпите като софтуерни инструменти, тестови устройства и поддръжка в подготовката на проектите им за представяне на международни пазари.

„Microsoft подкрепи стартъпите на Eleven oще от самото зараждане на акселератора със своята програма BizSpark. Това е причината да сме много щастливи, че дойде моментът да изведем партньорството ни на следващо ниво. Подкрепата, която Microsoft предоставя на стартиращите компании в Централна и Източна Европа под формата на експертиза и технологични ресурси е показателна за потенциала на стартъп екосистемата в региона. Изграждането на стабилна общност около нашите компании е една от основните ни цели и сме уверени, че партньорството ни с Microsoft е още една сериозна стъпка към постигането ѝ“, сподели Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven.

По думите на Румен Илиев, партньор в LAUNCHub, „усилията от страна на Microsoft през последните години за осигуряване на лесен достъп за стартиращите компании от дигиталната сфера и подпомагането им в използването на инструменти, платформи и услуги за разработка на софтуер (BizSpark), както и в създаването на мрежа от контакти в тази сфера, еса нещо, за което екипът на LAUNCHub вярва, че наистина допринася в ускоряване на развититето на предприемачеството.”

За партньорствата на Microsoft Ventures корпорацията се обръща към най-обещаващите венчър фондове и акселератори, които имат ключова роля за местната и регионална стартъп екосистема. И двата инвестиционни фонда Eleven и LAUNCHub са партньори по YouthSpark програмата на Microsoft BizSpark, която предоставя софтуер и поддръжка на стартиращи компании. В допълнение Eleven и LAUNCHub имат възможността да селектират и предлагат компании, които развиват проекти, базирани на модела софтуер като услуга (SaaS), за получаване на допълнителни облачни ресурси от BizSpark.

Според Кирил Русев от Jumpido, един от стартъпите, подкрепени от LAUNCHub, подобни програми, които предоставят целия софтуер на безплатно, са огромно улеснение за екипите. “Страхотно е да видим, че тази инициативност прераства в глобално сътрудничество. Подобни партньорства ще направят стартирането на бизнес още по-лесно и се надявам, че повече компании като нас ще се възползват от предоставените възможности”, добави той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.