Кое ще е най-важното за киберсигурността през 2021 г.? (I част)

cyber-security

Какви ще бъдат основните фокуси, рискове и съображения за киберсигурността през следващата година?

Онлайн изданието SecurityMagazine.com обобщава седем тенденции, които ще засегнат предприятията и лидерите в киберсигурността

Отдалечената работа на фокус

Киберпрестъпниците винаги ще следват потребителите и ще предприемат атаки, като използват тяхното поведение и навици. Видяхме това много ясно през 2020 г., когато служителите внезапно започнаха да работят от домовете си и използването на технологии и устройства се промени.

Киберпрестъпниците се възползваха от ситуацията. Зачестиха фишинг атаки, рансъмуеър атаки и всякакви други атаки, насочени към пропуски в сигурността на бизнеса, защото много от компаниите не бяха готови да поддържат отдалечена работна сила.

До този момент много бизнеси още не са разбрали как да поддържат отдалечената работа без да излагат на риск чувствителната си информация. Затова и близо 25% от организациите плащат неочаквани разходи за справяне с нарушения на киберсигурността и злонамерен софтуер.

Ако организациите не преосмислят подходите си към сигурността, киберпрестъпността ще продължи да се развива и експлоатира отдалечените работници като идеалните входни точки в корпоративните ИТ екосистеми.

VPN не е дългосрочно решение

VPN-те ща са слобото място за много организации. За да ускорят бързо отдалечените операции, много от тях заложиха на такава архитектура и решение за работа от разстояние. Това обаче не е достатъчно надеждно дългосрочно решение, тъй като VPN мрежите въвеждат латентност, възпрепятстват производителността, могат да бъдат трудни за мащабиране и могат да предоставят на служителите прекомерен достъп до вътрешни ресурси. Дори „перфектната“ настройка и внедряване на VPN е уязвима за атака.

Все пак над една трета от екипите за ИТ сигурност по целия свят споделят, че са в процес на внедряване на модел за сигурност с нулево доверие, който може да облекчи много от предизвикателствата, представени от традиционния мрежов подход. С прилагането на такава стратегия потребителите ще имат достъп само до най-малкия набор от разрешения, необходими за изпълнение на техните работни задължения.

Сближавания на решенията за сигурност

След години на ускоряване през 2020 г. разходите за ИТ се очаква да намалеят с 10 на сто. Тази тенденция се смята, че ще продължи и през 2021 г. Forrester прогнозира, че американските технологични инвестиции ще спаднат с още 1,5%. Това не е изненадващо предвид икономическата ситуация.

Въпреки неблагополучията, свързани с бюджета, мениджърите по сигурността все още трябва да намалят разликите в цифровата трансформация в рамките на своите организации. Като такива конвергенцията и простотата ще бъдат ключови.

Ръководителите на компаниите ще се насочат към технологии, които интегрират множество услуги в една платформа, за да реализират по-големи икономии на разходи.

Нарушенията на киберсигурността в здравеопазването може да е огромно

Пандемията създава исторически финансов натиск върху здравните организации – например проблеми с приходите заради отказа да се ходи на лекар, освен ако не е абсолютно необходимо. Същевременно разходите за поддръжка, оборудване, консумативи, специалисти, заплати си остават.

Като цяло хоспитализациите заради COVID-19 са стрували на болници в САЩ и други здравни организации близо 40 млрд. долара от март до юни 2020 г. На фона на тези предизвикателства киберпрестъпниците се насочват към болниците и доставчиците на здравни грижи - особено с рансъмуер, които могат да нарушат способността им да предоставят грижи на пациентите.

Например, по-рано през 2020 г., пациент не беше в състояние да получи животоспасяващо лечение, след като хакери деактивираха компютърните системи на Дюселдорфската университетска болница с рансъмуер, което в крайна сметка струваше на пациента живота му.

Знаейки, че кибератаките могат да доведат до фатални последици и че много здравни организации може да нямат адекватен контрол на киберсигурността, нападателите са в отлична позиция да търсят откупи. Затова и здравните заведения ще бъдат натоварени с физическото и електронното благосъстояние на пациентите.

Очаквайте скоро втора част на материала!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.