Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 28, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България остава в топ 5 държави в ЕС, привлекли най-много инвестиции с помощта на плана “Юнкер”

България остава в топ 5 държави в ЕС, привлекли най-много инвестиции с помощта на плана “Юнкер”

България е сред петте държави в Европейския съюз (ЕС), които са привлекли най-много инвестиции с финансиране по линия на т.нар. План Юнкер, показват данни на Европейската комисия (ЕК).

Общото финансиране по линия на създадения по Плана Юнкер Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро, отбелязват от ЕК. Това ни нарежда на четвърто място в ЕС след Гърция, Естония и Португалия.

В Гърция, например, инвестиции, финансирани със средства от ЕФСИ, ще мобилизират още над 12 млрд. евро.

Общо 7 са проектите, одобрени и финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с подкрепата на ЕФСИ за близо 320 млн. евро, като се очаква те да генерират още 874 млн. евро. 14 са одобрените споразумения с банки посредници, финансирани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с подкрепата на ЕФСИ за 151 млн. евро, а очакванията са да привлече около 1,6 млрд. евро частен ресурс.

На последното заседание на съвета на директорите на ЕИБ е посочено, че ЕФСИ ще мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции. Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд. евро по плана „Юнкер“ в 28-те държави членки на ЕС. Общо 972 000 стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

Франция, Италия и Испания са страните с най-голяма стойност на одобрените за финансиране проекти – съответно 13,7 млрд. евро, 10,6 млрд. евро и 9,6 млрд. евро. Генерираният допълнителен, частен ресурс, обаче, е по-малък, съизмерим с полученото финансиране, което нарежда страните съответно на 11-то, 9 и 6-то място по инвестиции.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.