През 2025 г. предстои да бъдат отворени четири приема по Стратегическия план с общ бюджет от над 860 млн. лева, които ще бъдат насочени към модернизиране на земеделските стопанства и инвестиции за преработка на селскостопански продукти.
Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при откриването на международните хранителни изложения Месомания, Пътят на млякото, Булпек, Интерфуд&Дринк и Wine&Spirits Show в Интер Експо Център, посочват от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.
Министър Тахов отбеляза, че се очаква тези приеми да допринесат за подобряване на инфраструктурата в стопанствата и да стимулират инвестициите в преработвателната промишленост.
Тахов посочи, че хранително-вкусовата промишленост е устойчив отрасъл, като в него оперират около 6 хил. предприятия, осигуряващи заетост на близо 90 хил. души. Брутната добавена стойност общо за направленията "Храни" и "Напитки" възлиза на над 1,6 млрд. евро и отбелязва ръст от близо 18% спрямо предходната година.
Пред представители на медиите министър Тахов заяви, че остатъкът от 125 млн. лева по украинската помощ за земеделските производители ще бъде изплатен в рамките на заложения краен срок 30 ноември 2024 г. Той съобщи, че МЗХ предлага в бюджета за 2025 г. да бъде заложен бюджет за подпомагане на земеделските стопанства по Временната рамка за Украйна в размер на 650 млн. лева, които да бъдат разпределени на две плащания. "Пред Съвета на министрите съм поискал продължаващо действие на тази мярка", уточни той.
Във връзка с предложения на браншови организации, свързани с ДДС върху хляба, министър Тахов заяви: "В момента е отворена рамката на бюджета и могат да се дават предложения, но последната тема по отношение на данъчни ставки и фискални измерители трябва да мине през Народното събрание".
Как ще се финансира земеделието до 2027 г., как ще се развиват Зелената сделка на ЕС, устойчивото земеделие и въглеродното земеделие, какви добри практики и иновации се налагат в агросектора - всичко това можете да научите, ако участвате в Земеделски форум "Фермата: Агроиновации и тенденции". Повече за събитието можете да прочетете ТУК.