Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

УниКредит очаква БВП на България да се свие със 7,2% тази година

УниКредит очаква БВП на България да се свие със 7,2% тази година

УниКредит България ревизира в положителна посока прогнозата си за растежа на българската икономика през тази година заради очакванията, че по-меките ограничителни мерки заради пандемията ще нанесат по-малки щети.

Икономистите на банката очакват БВП на България да се свие със 7,2% през тази година. Предишната прогноза беше за спад от 7,8%.

Основните причини за това са две. Първо, процесът на премахване на част от ограничителните мерки започна по-рано, отколкото очаквахме преди три месеца. Второ, прогнозата за растежа на еврозоната, където се намират голяма част от външнотърговските партньори на страната, също претърпя ревизия в положителна посока.

Основният сценарий на икономистите на УниКредит продължава да бъде за сравнително бързо възстановяване на българската икономика, което трябва да започне през втората половина на годината, в случай че бъде избегната втора вълна на пандемията.

За 2021 г. УниКредит България прогнозира 6,7% ръст на БВП на България.

Що се отнася до инфлацията, за тази година прогнозата е тя да се смекчи до 2,7% и да остане относително стабилна на ниво от 2,8% през 2021 г. За износа се очаква да се свие с почти 19 на сто тази година и да нарасне с 18% догодина.

Публичните инвестиции ще играят важна роля в процеса на възстановяване. От голямо значение е, че сега банките са в много по-силна позиция отколкото десетилетие по-рано и потока от кредити към реалната икономика ще продължи, пише още в тримесечния анализ.

Инвестициите в жилищно строителство вероятно също ще започнат да набират скорост отново, тъй като значителен спад в цените на жилищата не се очаква. Като причина в анализа се посочва, че днес цените на жилищата изглеждат близо до стойностите, които доходите на домакинствата сочат, както и това, че не бяха натрупани някакви значителни дисбаланси в годините на икономическа експанзия, предшестващи рецесията, предизвиканата от пандемията от коронавирус.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.