Какво трябва да знаете за аутсорсингът на HR?

employmentSM

Ако обмисляте да аутсорснете вашия HR, трябва да имате предвид определени предизвикателства и да знаете какво да търсите в правилната услуга.

HR аутсорсингът може да доведе до това вашите служители да се чувстват отдалечени от HR екипа, както и да изложи на риск личните им данни, пише онлайн изданието business.com. Можете да смекчите тези потенциални проблеми, като се запознаете с предимствата и недостатъчите на HR аутсорсинга.

Важно е да знаете, че трета страна може да се справи с много основни функции на HR, но  комуникацията между хората изисква човек вътре в организацията, който да „чете“ отделните ситуации и да реагира по подходящ начин.

Как работи HR аутсорсингът?

Аутсорсингът се случва, когато предприятията се нуждаят от помощ при задачи извън техните сфери на компетентност. С други думи, тези компании излизат „навън“, за да намерят „източниците“, от които се нуждаят, за да направят бизнеса си по-успешен.

Аутсорсингът на дейностите по човешките ресурси поставя и някои предизвикателства пред бизнеса.

Прекъсване на връзката с персонала

Думата "човек" не е част от названието "човешки ресурси" случайно. HR е от решаващо значение да помогнат на служителите да чувстват, че имат глас и са ценени. Прехвърлянето на тези задължения на компютърен софтуер или на външна трета страна може да доведе до усещането, че служителите не са свързани с техните работодатели и че работодателите не разбират напълно нуждите на своите екипи.

Намалена гъвкавост

Особено в малкия бизнес HR мениджърите могат да помогнат на служителите по  частни казуси. Когато тези функции се автоматизират или възложат на трета страна, решаването на частни казуси може да стане трудно, ако не и невъзможно.

Проблеми, отнемащи повече време за отстраняване

В ситуации, в които е допусната грешка - например с ведомост за заплащане или с броя на дните отпуск, които служителите имат, прехвърлянето на HR на трета страна може да означава дълго чакане преди грешката да бъде отстранена, което разочарова служителите. Освен това, когато един служител се оттегли и бизнесът използва външен персонал, процесът на наемане и обучение може да отнеме повече време, отколкото при вътрешния отдел за човешки ресурси, който може да бъде по-активен относно наемането и обучението на служители.

По-малко възможности за избор

Компаниите, които използва твъншна организация, за да се справят с всичко, свързано със служителите, може да открият, че имат по-малък избор. Предавайки контрола на определени функции на трета страна, вие ограничавате вашия собствен контрол.

Проблеми със сигурността

Много доставчици на услуги използват уеб хостинг софтуер за обработка на HR функции, оставяйки чувствителната информация за служителите потенциално уязвима за заплахи за сигурността, както и сривове.

Как да се преодолеят предизвикателствата

Удовлетворен и трудолюбив персонал е най-голямото конкурентно предимство на бизнеса и можете да създадете фирмена култура, която цени служителите и техния принос, като се уверите, че техните гласове са чути.

Изберете HR компания, която ще ви позволи  да изберете кои функции да и предадете, така че да не губите връзка с персонала си.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.