Facebook създава своя криптовалута

facebook-project-libra-particpants-1200x675_uequbo

Facebook разкри плановете си за нова криптовалута, с която социалната мрежа се надява, че един ден ще се търгува в глобален мащаб подобно на американския долар, пише Bloomberg.

Новата валута, наречена Libra, ще стартира през следващата година и ще бъде известна като стейбълкойн – дигитална валута, която е поддържана от утвърдени правителствено подкрепени валути и ценни книжа. Целта е да се избегнат големите колебания в стойността, така че Libra да може да се ползва за всекидневни трансакции по начин, по който по-волатилните криптовалути като биткойн не могат, пише investor.bg.

Libra е кулминацията на продължилите година усилия за създаване на лесен начин потребителите на Facebook да изпращат и получават пари чрез чат услугите на компанията. Личните чатове са един от най-бързо развиващите се продукти на Facebook, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се възползва от това, като интегрира всички чат продукти на организацията, така че да позволи на потребителите да комуникират с различните приложения.

Фокусът в тази посока идва в момент, в който растежът на броя потребители на социалната мрежа не расте в някои от основните пазари, а регулаторите изразяват недоволството си от честите неуспехи на Facebook в опазването на личните данни. Разплащанията са потенциален начин за превръщането на чатовете в бизнес, който да допълва рекламните операции на Facebook, които генерират по-голямата част от приходите ѝ.

За да се доближи до приемането и използването на долара, Libra ще трябва да си спечели масовото доверие. Така че Facebook и нейните партньори следват стъпките на представяне на по-стари валути.

„Вместо да подкрепяме Libra със злато, тя ще бъде подкрепена от колекция от ниско волатилни активи, като банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа във валути от стабилни и уважавани централни банки“, посочват компании.

Facebook пази тайната около своите крипто планове от повече от година, макар че доста медии писаха по темата.

Ръководител на блокчейн екипа на Facebook е Дейвид Маркъс. Преди той стоеше начело на Facebook Messenger. По думите на Маркъс Facebook планира да изгради нов дигитален портфейл в Messenger и в другото чат приложение WhatsApp.

Когато Libra стартира официално, валутата и дигиталният портфейл ще улеснят хората да изпращат пари до приятели, семейство или компании през приложенията. Libra ще работи с блокчейн технология, което ще елиминира рисковете при трансакциите.

Facebook е създала отделно звено, наречено Libra, което е заето с портфейла и се фокусира върху блокчейн усилията на организацията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.