Глобалната мрежа Endeavor подкрепя още петима български предприемачи от две компании

Глобалната мрежа Endeavor, която за 20 години е подкрепила 1 600 предприемачи от 1 000 компании в 30 страни, одобри петима нови български предприемачи от две компании на 76-ия международен селекционен панел (ISP) на организацията в Маями през декември.

Едната компания е by Far със съоснователи Сабина Гьошева, Валентина Безуханова и Деница Бумбарова. Трите създадоха бранд за висококачествени дамски обувки. Още с първата колекция през 2016 г. by FAR е забелязана от VOGUE и ключови експерти в модната индустрия. Марката постига успех бързо, като продава в едни от най-престижните бутици в Париж, Лондон и Ню Йорк.

Година след основаването си компанията вече има над 80 000 последователи в Instagram, а сред клиентите й са и световно известни имена като актрисите Деми Мур и Алисия Викандер.

Целевата група клиенти на компанията е новото поколение жени – милениали, които имат афинитет към модата и в същото време държат на комфорта.

Обувките се произвеждат от висококачествена италианска кожа по дизайн на съоснователките в България.

Втората компания е ClaimCompass на Татяна Миткова и Александър Сумин, двама от общо трима съоснователи.

Компанията е създадена през 2016 г. и е специализирана в предоставянето на правна помощ за издействане на обезщетения при закъснели и отменени полети.

През 2017 г. ClaimCompass е избрана за "Най-добър стартъп в начален етап" на церемонията Central European Startup Awards (CESAwards). Категорията отличава компании с двегодишна история, които имат най-голям напредък по линия на своя растеж, иновации и въздействие върху средата, в която оперират.

През миналата година ClaimCompass печели и стартъп състезанието на технологичната конференция DigitalK.

На 76-ия международен селекционен панел в Маями бяха избрани 36 предприемачи, ръководещи 22 компании от 13 страни. Като част от мрежата на Endeavor, всички те получават достъп до експертизата на над 3 000 бизнес лидери, консултанти и ментори от цял свят, както и до редица услуги, насочени към подобряването на стратегията за растеж и оптимизирането на бизнес процесите на ръководените от тях компании. Endeavor ги подпомага и в привличането на клиенти, партньори и финансиране, както и им дава достъп до начими образователни и консултантски програми, разработени специално от партньори на организацията като EY, Harvard Business School, Stanford Graduate School и MIT.

Международните селекционни панели са финалната фаза от процеса на подбор, през който преминава всеки предприемач, желаещ да се присъедини към Endeavor. Кандидатите се явяват на серия от интервюта, за да бъде установен лидерския им потенциал и желанието им да подпомагат развитието на предприемаческата екосистема, както и за да бъдат оценени перспективите пред компаниите им да растат значително в бъдеще. Интервютата се провеждат от ментори и членове на борда на директорите на Endeavor - топ бизнес лидери и инвеститори, а изборът на финала става с единодушие.

След селекционния панел в Маями българските предприемачи в глобалната мрежа на Endeavor вече са 19, а представляваните от тях компании — 12.

Останалите предприемачи в мрежата са:

 • Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на EnduroSat, която проектира и произвежда нано-сателити.

 • Владимир Давчев, създател и мажоритарен собственик на HelloHungry, най-голямата компания за онлайн доставка на храна в България и Румъния, обединяваща брандовете BG Menu и „Фабо“ (Lakom.bg) в България, и Oliviera в Румъния.

 • Зорница Чyгреева, изпълнителен директор на HelloHungry. Тя е първата българка, избрана в глобалната мрежа от предприемачи на Endeavor.

 • Пресиян Каракостов, основател на PubGalaxy (Titan Gate), която предлага комбинация от консултантски услуги и продуктова платформа за оптимизиране на приходите от реклами за премиум издатели;

 • Виктор Викторов и Васил Георгиев, създатели на онлайн магазина за облекла, обувки и спортна екипировка MyMall, развиващ дейност в България, Гърция и Румъния;

 • Петър Митев, съосновател на Chaos Group, която спечели технологичен Оскар за софтуерния си продукт V-Ray, използван масово в големите холивудски продукции;

 • Любомир Янчев, съосновател на MClimate, който стана най-младият предприемач в Endeavor и който заедно със своя партньор Цани Събев внедриха на световния пазар ycтpoйcтвoтo Melissa зa диcтaнциoннo yпpaвлeниe нa климaтици;

 • Юлиан Софрониев от Biodit, която разработва биометрични технологии за системи за сигурност и контрол на достъп;

 • Венелин Димитров от SoftGroup, компания с пълно сериализационно софтуерно и хардуерно решение за фармацевтични компании и подизпълнители;

 • Симеон Луков и Николай Недев, съоснователи на технологичната Browswave, която предлага иновативен софтуерен продукт за производители и търговци на потребителска електроника и бързооборотни стоки;

 • Игор Левин, основател на българската „Електросфера“ (известна с бранда Antelope Audio), която е водеща в дигиталните аудиотехнологии в глобален мащаб. Продуктите на българската компания се използват от големи имена на световната музикална сцена от ранга на Андреа Бочели и Риана.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.