Eврозоната може да остане за дълго в капана на бавния икономически растеж

european-parliament-1274765_640

Съществува риск инфлацията да продължи да бъде твърде ниска и еврозоната да остане за дълго време в капана на бавен икономически растеж. Това заяви членът на Европейската централна банка Оли Рен, цитиран от CNBC и infostock.

По думите му е необходима преоценка на стратегията на паричната политика на ЕЦБ, "както поради дългосрочно ниската инфлация, така и с оглед на икономическите щети от рекордно ниските лихвени нива в резултат на коронавирусната пандемия".

Той отбеляза, че ролята на централната банка е да работи по-ефективно в подкрепа на останалите цели на икономическата политика на Европейския съзю, "без да застрашава ценовата стабилност, за да допринесе за икономическо възстановяване и да подобри перспективите за дългосрочен растеж".

"Все още е необходима силна стимулираща парична политика за подпомагане на икономиката и заетостта и постигане на целта за ценова стабилност“, посочи Рен.

Наскоро главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн предупреди, че евентуалното ново активизиране на случаите с короновирус ще се отрази дългосрочно върху потребителите и бизнеса.

"Не е разумно да стигаме до сериозни заключения от по-малко лошото от очакваното представяне на еврозоната във второто тримесечие. Трябва да оценим ситуацията заедно с трите месеца до септември", коментира Лейн

"Покачване на заразяванията с Covid в някои европейски региони, както и глобално, ще обезсърчи потребителските разходи и инвестициите", добави още Лейн.

"Тези фактори обясняват защо икономиката ще се нуждае от значително време за възстановяване от шока на пандемията, както и защо е нужна значителна фискална и монетарна подкрепа", посочи Филип Лейн.

Докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страните в еврозоната спадна с рекордните 12.1% през второто тримесечие, то икономиката се върна до нива невиждани от началото на 2005 г. Икономиката обаче се възстанови по-бързо от очакваното през май и юни с отмяната извънредните положения в десетки страни. ЕЦБ прогнозираше спада да бъде с близо 1 процент повече.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.