Какви са предизвикателствата пред дигиталната трансформация и дейта центровете?

16-04-2019-събитие-5

На 17 април 2019 г. в София се състоя форумът "Дигитална трансформация: ИТ предизвикателства. Облачни и дейта център решения. All flash технологии. HCI". По време на събитието експерти обсъдиха пазара, на който работят дейта центровете и на продуктите за анализ на големи данни, като изтъкнаха и основните предизвикателства пред осъществяването на проектите, включително и в облака.

Общо една четвърт от едрия бизнес в България работи с продукти за анализ на големи данни спрямо 33% средно за ЕС. Само 6% от малкия и среден бизнес в България обаче работи с продукти за анализ на големи данни. Средното ниво за ЕС е двойно по-голямо – 12%. 21% от ИТ индустрията в България работи с продукти за анализ на големи данни при 27% средно в ЕС. В сектора на търговията 4% от търговците на дребно и 5% от търговците на едро в България работят с продукти за анализ на големи данни спрямо 12% в ЕС.
Това показват данни, които представи Людмил Стойчев, анализатор, CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., в презентацията му „Дейта центровете: трезорите на XXI век – в битка за новата валута! Къде е България“ .

В България са разположени общо 26 дейта центрове – 22 в София, 2 във Варна, 1 в Русе и 1 в Капитан Андреево.

Пазарът на системи за съхранение на данни в България расте три поредни години. През последното тримесечие на 2018 г. отбелязва двоен годишен ръст – най-високият за целия хардуерен пазар в България. Държавните и общински структури са сред най-големите клиенти за ИТ хардуер с общо 305 договора.

Очакванията са облачните продукти да достигнат 11% ръст през тази спрямо предходната година, а системите за съхранение на големи данни – 9%.

Net App е лидер на пазара на съхранение в Германия с почти 6 млрд. евро приходи за 2018 г. Компанията е номер 1 по приходи в Германия, Франция, Израел, САЩ, Русия, Швейцария, Италия и други страни с пазарен дял, който варира от 22 до почти 50% за различните услуги, които предлага.

Това посочи Кристиан Сербан, Alef Distribution, Net App по време на форума "Дигитална трансформация: ИТ предизвикателства. Облачни и дейта център решения. All flash технологии. HCI".

Той подчерта, че данните вече не са „заключени“ на устройствата, на които се съхраняват, а са динамични – променят се, трансферират се между различни локации, структурират се и могат да се разпространяват и извън организацията. Това изисква холистичен подход към хибридните облачни услуги, който трябва да е сигурен, ефикасен, устойчив.

Data Fabric на NetApp ускорява движената от данни дигитална трансформация, като интегрира и опростява управлението на данните. Това коментира Jacint Juhasz, Storage Infrastructure Architect, NetApp, по време на събитието "Дигитална трансформация: ИТ предизвикателства. Облачни и дейта център решения. All flash технологии. HCI".

Fabric Pool предоставя комбинирано решение за съхранение на данните, което води до понижаване на разходите и по-висока ефективност и продуктивност. ONTAP е водещо облачно решение за управление на данните, в чиято основа е софтуер за съхранение на NetApp.

NetApp предлага високоефективни решения за съхраняване и управление на данни с 3 години стандартна гаранция и възможност за удължаване с още 3 години. Мониторингът и анализите са изключително лесни, като се осъществяват от десктоп и мобилни устройства, коментира Jacint Juhasz, Storage Infrastructure Architect, NetApp, по време на събитието "Дигитална трансформация: ИТ предизвикателства. Облачни и дейта център решения. All flash технологии. HCI". Системата гарантира непрекъснатост на операциите и 24/7 достъп до данните, като подкрепя разрастването на големите данни.

Борислав Лазаров, СТО, e-Fellows, представи практически казус от финансовата сфера. Компанията е изграждала архитектурата на банка в друга държава с 1 милион клиенти с 1 500 служители, голям централен офис и 80 клона. Заварили са лоши мрежи, 60 физически сървъра, липсали са системи за бекъп, както и е имало други сериозни проблеми.

Проектът по изграждането на архитектурата и системите за съхранение се е осъществил на два етапа, като в първия е бил стабилизиран основния дейта център. Във втория е реализирано работещото ново решение. Така банката не е спряла да работи.
Той подчерта, че има няколко неща, които са много важни, когато се работи по инфраструктурни проекти. Необходимо е да се оцени текущото състояние на конкретната инфраструктура, да се прецени кои приложения биха работили за дадената компания, да се намерят възможните решения, като те трябва да са съвместими и да работят и със съществуващите системи, да се потърсят допълнителните възможности и да се направи добър дизайн.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.