Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Пет важни тенденции в киберсигурността за 2020 г.

Пет важни тенденции в киберсигурността за 2020 г.

Личната и корпоративната сигурност продължават да ерозират заради зачестилите кибератаки и компрометирането на данни. Само през първата половина на 2019 г. са били компрометирани над 4,1 млрд. записа на данни. Средният разход за компаниите, засегнати от течове на данни, достига 4 млн. долара, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Да защитаваш данните си в ера на технологичен бум насърчава индустрията за киберсигурност, която се изчислява на 120 млрд. долара и се очаква да нарасне до 300 млрд. долара към 2024 г. С все по-голямото навлизане на изкуствения интелект и интернет на нещата хората автоматизират все повече домовете си, автомобилите си, живота си. Трябва да се запитаме, обаче, какви са потенциалните скрити разходи, за да ставаме все по-свързани.

Хекрски атаки вече възникват на всеки 39 секунди. Наложително е компаниите да предприемат т необходимите мерки за сигурност, за да оцелее бизнесът им.

Изданието предлага и пет от най-добрите тенденции в областта на сигурността, на които трябва да се обърнем внимание през 2020 г.

Разширяване на сигурността, базирана в облака

Светът се прехвърля към облачната инфраструктура. Затова и платформите за сигурност и услугите, базирани на облак, стават все по-популярни. Облачните технологии се развиха значително през последните две десетилетия и сега често се използват за подкрепа на критични операции на бизнеса.

Числата говорят сами за себе си. До края на тази година се очаква продажбите на платформи за облачна сигурност - една малка част от киберсигурността, да се превърнат в индустрия на стойност 460 милиона долара.

Сигурността, базирана на облака, предоставя няколко предимства пред традиционните подходи, включително икономия от мащаба, намалени разходи, подобрена ефективност на защитата, по-голямо разузнаване на заплахите и по-бързо спазване на правителствените и индустриалните стандарти.

Според компанията за софтуер за сигурност Kaspersky Lab около 75% от фирмите ще преместят приложения в облака в следващите няколко години. Можем да очакваме, че облачната киберсигурност ще продължи да процъфтява през 2020 г.

Напредък в криптирането на данните

Тъй като кибер атаките станаха все по-усъвършенствани през последните години, криптирането също се усъвършенства. Според проучване на Ponemon Institute 45 процента от анкетираните компании имат стратегия за криптиране, която се прилага последователно в техните предприятия. Когато, обаче, определена технология или стратегия за криптиране остарее, всички данни могат да бъдат компрометирани.

Кибер застраховки

С всички кибер заплахи, с които светът се сблъсква, киберзастраховането бързо се превърна в нарастваща тенденция както за малки и средни предприятия, така и за големи корпорации. Общата глобална загуба, свързана с хакерски атаки и изнудване, се оценява на 11,5 милиона долара за 2019 г., така че не е изненада, че компаниите предприемат превантивни мерки, като застраховка например.

Понастоящем размерът на пазара за киберзастраховане се изчислява на 2,4 милиарда долара, показват данни на Центъра за кибер политика на университета в Станфорд. Очаква се този пазар да се удвои или дори утрои до края на 2020 г. Все пак високата цена на покритие и ограничителните условия за застрахователните полици може да спънат растежа.

Растеж на автентификацията без пароли

Поверителността и защитата на паролите е основен проблем със сигурността, който ни мъчи от зората на AOL. Нов метод за удостоверяване се опита да заеме мястото на паролите. Средствата за удостоверяване без парола могат да включват хардуерни маркери или еднократни генератори на пароли, биометрично удостоверяване и базирана на знанието автентификация.

Според прогнози на Gartner до 2022 г. 90 процента от компаниите със среден размер ще приложат подобен подход.

Нужда от таланти в сферата на киберсигурността

Световният икономически форум отчита недостиг на хора, обучени в киберсигурността, като този недостиг се влошава в последните години. Предвижда се до 2021 г. да има 3,5 милиона незаети работни места в киберсигурността в световен мащаб. Само в САЩ общата работна сила в киберсигурността се състои от близо 1 милион души, а в момента има около 500 000 незаети позиции.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.