Три индустрии, които спечелиха от здравната коронакриза

mobile-payment-fintech

През последните шест месеца глобалната здравна криза обърна практически целия свят с главата надолу, но Европа успя да постигне по-добри резултати от повечето региони благодарение на мерките си за ранна намеса.

Сега, когато Европа планира пътя напред, става ясно кои индустрии са засегнати силно и кои са излезли сравнително невредими, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Финтех процъфтява

Прогнозата за процъфтяващата индустрия на финансовите технологии е да нараства с огромен темп през следващите години, като повечето текущи оценки поставят растежа в диапазона между 20 и 30 процента между 2020 и 2025 г.

Според последните изследвания, публикувани от deVere Group, една от най-големите финансови консултантски фирми в света, използването на финтех приложенията в Европа скача със 72% в първите дни на кризата, тъй като милиони хора бяха принудени да останат у дома и оттам да управляват парите си.

Тъй като достъпът до традиционната финансова инфраструктура, като банки, банкомати и фирмите за преводи на пари, беше затруднен, онлайн разплащанията намериха значително място в живота на потребителите.

Този растеж изглежда ще продължи и след 2020 г.

Легалната индустрия за канабис е в разцвет

Ако има една индустрия, която стана свидетел на невероятен взрив от интерес през последните месеци, това е законният канабис. Между март и юли 2020 г. обемът на търсене на ключови думи, свързани със CBD, е скочил с между 20 и 100 процента в повечето европейски страни, като Германия, Франция, Испания и Обединеното кралство отбелязват най-значително увеличение на интереса.

Този интерес се материализира и  в драматичен скок в продажбите на медицински канабис и CBD в цяла Европа. Въпреки че веригите за доставка на много стоки от първа необходимост бяха прекъснати поради затварянето на граници и намалените товарни услуги, тези за легални продукти от канабис се оказаха достатъчно гъвкави, за да се адаптират към променящото се търсене, поддържайки постоянен поток на предлагане в Европа.

Инвеститорите, които искат да спечелят този растеж, се насочват към  някои от най-популярните фондови борсови фондове за компании, опериращи на този пазар.

Споделената икономика е готова за драматично възстановяване

Въпреки че споделената икономика в голяма степен беше опустошена от кризата в резултат на спрения туризъм и мерките за безопасност и чистота, някои фрагменти от индустрията се представиха по-добре от други. Популярни услуги за споделяне всъщност се представиха изненадващо добре  в много области, тъй като претовареният обществен транспорт или намаляването на услугите принудиха работниците и служителите, които не можеха да си останат у дома, да обмислят алтернативни методи на транспорт.

Uber успя да допълни доходите си благодарение на драматично подобрение в броя на поръчките на Uber Eats – звеното за доставки на храна.

Цялата споделена икономика вече е готова да се върне обратно във форма, след като нещата се върнат към нормалното си състояние, тъй като правителствата в Европа започват да определят фискални мерки за подпомагане на разходите, възстановяване на работните места и ускоряване възстановяването на икономиката.

За инвеститорите това представлява потенциална възможност за печалби от спада на пазара чрез придобиване на акции в компаниите, които са готови да отскочат през втората половина на годината.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.