Cloud Computing, IoT and Beyond: Бизнесът и Индустрия 4.0

Никола-Няголов-1

На 29 октомври 2019 г. се състоя конференцията Cloud Computing, IoT and Beyond: Business 4.0 – тенденции и иновации в свързания свят, организирана от списание Enterprise. Водещи експерти представиха най-новите тенденции на пазара на облачните услуги, киберсигурността и интернет на нещата (IoT), както и опита си с внедряването и разработването на облачни системи и сигурност.

Людмил Стойчев, управител-анализатор, CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., откри първия панел на събитието с представяне на концепцията за Индустрия 4.0 и мястото на облачните технологии в средата. Според данните му само 8% от бизнеса в България ползва облачни услуги спрямо 26% средно в Европейския съюз (ЕС). Делът все още е малък и ще расте, прогнозира той. Този бизнес ще се развива и предприятията, които отсега заложат експертиза в тази посока, ще спечелят, каза той.

Никола Няголов, директор Технологии & Операции, ITNL Bulgaria, коментира, че всички бизнеси, макар и бавно, отиват в облака. Той прогнозира, че в хоризонт от 5 години всеки бизнес ще ползва някакви облачни услуги, но първо ще трябва добре да обмисли кои процеси да автоматизира.

Той очерта предизвикателствата пред компаниите, свързани с облака – управление на разходите, експертиза, лицензиране, сигурност.

Юлия Шивергева, ИТ Директор, Монбат АД, представи опита на компанията при преминаването към облачни технологии. Тя изтъкна, че това е дало повече гъвкавост на компанията, актуална отчетност и повече инвестиции в знание и добри практики, което е много добра добавена стойност за всички членове на екипа.

Mихаил Матеев, Member of Microsoft Regional Director Program at Microsoft, коментира облачната мобилност – отдалечено използване на облачните приложения от различни места и устройства, с цел увеличаване на ефективността. Според него облакът е основният двигател IоТ да станат толкова популярни в последните 10 години.

Александър Хаджидимитров, мениджър отдел Консултанти в Тим ВИЖЪН България, представи системите на Microsoft за бизнеса и възможностите, които предоставят.

Николай Динев, старши архитект облачни решения, Софтлайн Източна Европа, информира за защитата на данните от киберпрестъпления. Повечето от хората, които работят в ИТ индустрията, смятат, че решението на повечето проблеми с киберсигурността е в облака, коментира той.

Според сайта HaveIBeenPwned има над 8,5 млрд. компрометирани акаунти и над 555 млн. изтекли пароли. От Софтлайн са направили анализ на компрометирани профили и пароли и са установили, че много често в България се използват имена за пароли – например Иван, Георги, Мария , Виктория и т.н., названия на футболни отбори, градове, села и т.н.

Николай Динев изтъкна петте основни стъпки на киберсигурността и посочи различни решения за сигурна идентификация.

Иво Серафимов, Cloud Partner Account Manager, Аcronis, изтъкна, че традиционните начини за съхранение на данните и бекъп не са адекватни. Много често се атакуват дублираните данни, отделните акаунти също не са добре защитени, посочи той. По думите му при атака най-големият проблем на бизнеса е да възстанови нормалните си операции. Това отнема обикновено около 12 часа или повече, което води до прекъсване на бизнес операциите, подчерта той.

Антон Пулийски, независим консултант в сферата на информационната сигурност и системите за управление на сигурността на информацията, говори за нововъзникващите технологии в контекста на корпоративната сигурност. Повишената достъпност на дроновете и изкуствения интелект позволява разработване на най-различни заплахи за сигурността и личната неприкосновеност с малък бюджет. Това е новото, на което сигурността трябва да обърне внимание, посочи той.

Димо Станков, ИТ Директор, София Мед, предприятие с над 80 години опит в производството на валцовани и пресовани продукти от мед и медни сплави, представи дигитализацията в производственото предприятие – и на административните, и на производствените дейности. Със системи може да се управлява целия документооборот, производството, планирането, поддръжката, контрола на качеството.

Д-р Павлин Добрев, Research and Development Manager, Bosch Software Innovations, коментира IoT през индустрията до крайния потребител. Той представи данни, според които до 2020 г. ще има 20,5 млрд. свързани устройства. Само за Германия се очаква приходите от IoT да достигнат 23 млрд. евро през 2020 г. Повече от 450 IoT платформи се конкурират за клиенти, няма единен бизнес модел, нито масови IoT приложения, посочи той. Все още, обаче, 99% от данните, които генерират тези устройства, още не се ползват, подчерта той.

Официални партньори на събитието: Softline, Team Vision, Acronis

Партньори: IAB Bulgaria, BAIT, Baristo, Word Trade Center-Interpred

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.