Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Икономическият спад през второто тримесечие е бил по-дълбок от първоначалната оценка

Икономическият спад през второто тримесечие е бил по-дълбок от първоначалната оценка

Българската икономика се е свила през второто тримесечие повече в сравнение с първоначалните оценки на Националния статистически институт (НСИ), показват ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

На второ четене, след сезонна корекция, НСИ оценява годишният спад на БВП на 8,5%, а не на 8,2%, каквато беше първоначалната оценка, за периода април-юни.

Понижението спрямо първите три месеца на годината е 10 на сто при 9,8% първоначална оценка.

Отделен доклад на НСИ показва, че по предварителни данни през второто тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает намалява с 5,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3,511 млн. души, а общият брой отработени часове за периода възлиза на малко под 1,4 млрд.

Структурата на заетостта по икономически сектори през второто тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на 2019 г. показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор. Това е нормално предвид въведените ограничителни мерки и спирането на работата на множество предприятия заради коронавируса, докато в селското стопанство повечето операции продължиха.

На едно заето лице се падат малко над 7 800 лева . от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 20,2 лева за отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на
2020 г. намалява реално с 4,9%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 2,8% за същия период.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.