Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК очаква икономическият растеж на България да се забави до 2,9% през тази година

ЕК очаква икономическият растеж на България да се забави до 2,9% през тази година

Европейската комисия (ЕК) занижи леко прогнозата си за икономическия растеж на България, вижда се в зимната икономическа прогноза на институцията за държавите от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се разшири с 2,9% заради отслабеното вътрешно търсене, очакват от ЕК. Предишната прогноза беше за 3% ръст през тази година.

За 2021 г. от Брюксел очакват слабо ускорение на икономическия растеж до 3,1%.

"Частното потребление ще остане ключов двигател на растежа, но то ще допринесе по-малко за икономическата експанзия заради по-слабия растеж на заетостта. Инвестициите няма да компенсират по-бавния ръст на потреблението през 2020 г. и ще се повишат минимално през 2021 г.", посочват от ЕК.

Според Комисията износът на България ще продължи да расте, като се допуска, че увеличението му може да е по-голямо от очакванията на фона на зараждащото се подобрение на настроенията в основните търговски партньори на България и на потребителите.

Според ЕК европейската икономика като цяло ще отчита умерен, но стабилен растеж. За еврозоната Брюксел очаква през тази и следващата година БВП да нарасне с 1,2%, а за ЕС – с по 1,4% за всяка от двете години.

В доклада си ЕК предупреждава, че остава рискът от търговска война заради търговската политика на САЩ, напрежението в Латинска Америка и Близкия изток, както и Brexit предвид и предстоящите преговори за търговско споразумение между Брюксел и Лондон.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.