BusinessEurope: Следващите 6 месеца ще са изключително трудни за бизнеса в ЕС

euroclock

Несигурната банкова система и предизвикателствата пред еврото са сред основните причини за политическата и финансова нестабилност в Европейския съюз. Това се посочва в доклад на Конфедерацията на европейските работодатели BusinessEurope за актуалната икономическа ситуация в ЕС, цитиран от БСК – член на организацията от българска страна.

Прогнозите на бизнес обединението показват, че следващите 6 месеца ще са изключително трудни за бизнеса, но въпреки това през периода е възможно нарастването на брутния вътрешен продукт на ЕС с 0.1%.Това обаче ще се случи само при нарастване на износа и подобряване на потребителското доверие, смятат експертите. За 2013 г. те са по-оптимистични в оценката си, прогнозирайки среден ръст на европейската икономика от 1.4%.

По отношение на безработицата, работодателската организация предупреждава, че тя ще нарасне до най-високото си равнище за последните 20 години.Прогнозите показват, че до началото на 2013 година безработицата в страните от ЕС ще се увеличи с 0.3% от 10.5% на 10.8%. Затова BusinessEurope препоръчва бързи реформи, които да предотвратят загубата на още 775 000 работни места в началото на следващата година. Според експертите, вместо очакваното подобрение с 0.4% и разкриването на нови 225 000 работни места, всъщност ситуацията допълнително се влошава.

На трудовия пазар има все още значителни различия между страните - членки, но е факт, че държави, които са поддържали устойчива конкурентна и фискална политика преди кризата, се справят много по-добре по време на самата икономическа криза. В тази връзка, специалистите очакват безработицата в Германия и Австрия да намалее през следващата година, а в Испания да се увеличи, се посочва още в доклада.

По данни на организацията, положението с младежката безработица е още по-тежко, като повече от половината млади хора в Гърция и Испания не работят. Прогнозите сочат, че през 2013 г. 5,5 милиона млади европейци поз 25 години ще са безработни.

За справяне с кризата конфедерацията на бизнеса посочва износа като основен двигател на растеж през 2012 г. Нетният износ ще е основен компонент на търсенето,  който ще дава положителен принос за БВП през 2012 г . В същото време е необходимо и доверието  на потребителите  да  се повиши, за да се увеличи и потреблението. Нужно е и стимулиране на индустриалното производство и инвестициите в отделните държави и в ЕС, категорични са от BusinessEurope.

Според анализа, в сравнение с предходните шест месеца, получаването на инвестиции става все по-трудно. Наблюденията показват, че от април тази година при 9% от банките се наблюдава затягане на кредитните стандарти. Цифрата е значително по-малка, отколкото през предходното тримесечие (35%), но затвърждава тенденцията, че достъпът до финансиране остава силно ограничен. Според членовете на бизнес сдружението, слабите перспективи за инвестиции и отрицателните икономически прогнози са основните фактори за ограничаването на финансирането чрез кредити. Ето защо, премахването на финансовите ограничения върху възможността на частния сектор да инвестира,  е от решаващо значение за възстановяването на икономиката.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.