AI и технологиите няма да заместят човека, а ще го подкрепят

artificial-intelligence

От години се води спор за това кои задачи се изпълняват по-добре от технологични решения и кои – от човек, пише онлайн изданието wired.co.uk.

Технологиите се развиват по начин, който трудно можем да предвидим. Някога научната фантастика все повече се превръща в част от нашето ежедневие.

Количеството и разнообразието от данни, изчислителната мощност, инфраструктурата, като облачните възможности, заедно с академичните изследвания напредват бързо. Машинното обучение и изкуственият интелект се вграждат в реални решения и приложения все повече и повече, както и да се внедряват в индустрии като здравеопазване, образование и архитектура.

Разривът между технологиите и други дисциплини - като изкуство и дизайн - също се стеснява. Технологията е език, а не просто приложение, това е начинът, по който комуникираме и затова никога не трябва да бъде доминиран от една дисциплина, казват анализатори.

Според експерти бъдещето принадлежи на отдалечаване от линейното мислене и всички дисциплини да се свържат по начин, подобен на този от Ренесанса, защото интересните неща се случват в интердисциплинарност. Отварят се все повече приложения за тези технологии и възможности в бизнеса, дизайна и развлеченията.

Все още обаче остават отворени въпроси  за това как трябва да се използват технологиите като изкуствен интелект и машинно обучение и дали изобщо да се прилагат.

Следващото десетилетие на напредък на изкуствения интелект може да има и други, непредвидими последствия. Напредъкът на технологиите понякога води до разрушаване на доверието.

Предстои да осъзнаем какво точно означава да аутсорсваме процеси на машини и това ще бъде огромен скок на доверието.

Изкуственият интелект може да работи така, че да помага на хората и да им позволи да правят нещата, в които са най-добри.

Въпреки напредъка на технологичните иновации през последното десетилетие, има няколко решаващи характеристики, които изкуственият интелект не притежава съвсем - човешките идеи ще да останат решаващият фактор, който движи иновациите.

Когато камерата беше изобретена, това не спря рисуването на картини. Когато нашият свят стане хипертехнологичен, човешкото желание за красота и предизвикателна реалност ще станат още по-важни и те ще работят заедно с технологиите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.