Фонд „Земеделие” отново ще кредитира проектите на пчелари

maya

За втора година одобрените кандидати по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 г. (НПП) ще имат възможност да финансират проектите си с кредит от ДФ „Земеделие”. Към обхвата на кредитираните дейности вече е добавена и мярка В, сектор 2 „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата”, съобщиха от фонда.

След първия прием по схемата фонд „Земеделие” финансира 141 кредита на обща стойност 932 889 лева, като за новия се очаква броят на  кандидатите и обема на отпуснатото финансиране да нараснат.

Кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихвен процент от 6 % на годишна база и минимално собствено участие от минимум 25 %, което трябва да бъде доказано при кандидатстването. За да получат достъп до преференциалното финансиране, кандидатите трябва да представят одобрени проекти и сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мерки В и D от пчеларската програма.

Кандидатстването ще се осъществява чрез подаване на заявление в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице.

Междувременно стана ясно, че само часове след отварянето на приема на проекти по програмата за пчеларство на 27 ноември, средствата по някои от мерките вече са били изчерпани. Става дума за мярка А, дейност III „Популяризиране на българските пчелни продукти в това число и произведени по биологичен начин”, сектор 2 – „Популяризиране на пчелни продукти”, мярка В „Борба срещу вароатозата”, сектор 2 – Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата; мярка С „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед”, сектор 1 „Подкрепа на пчелари за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед” и мярка D „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в общността”, сектор 1 – „Закупуване на нови кошери”, сектор 2 – „Разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства” и сектор 3 „Разходи за покупка и подмяна на пчелни майки”.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.