Стабилността на България не е достатъчна, според МВФ

money-tower

Макар и България да прави изключения от общата ситуация на балканските страни, борещи се с множество фискални и икономически катастрофи, стабилностт не е достатъчна заа развитието на най-бедната страна членка на ЕС. Тези изводи споделят пратениците на Междунаородния валутен фонд (МВФ) пред Financial Times, съобщи БГНЕС.

Според МВФ "силните буфери и непоколебимото осъществяване на плановете са позволили на България да поддържа стабилност в променяща се среда". Като силни страни на макро ниво у нас експертите посочват ниският държавен дълг от едва 17.5% от БВП, както и успешните опити на правителството на намали дефицита до 2.1% през 2011 г. Фондът дори очаква за 2012 г. дефицитът да се свие до 1.25%.

В същото време обаче, след като през 2009 г. в резултат от тежката рецесия икономиката на България се сви с 5.5%, правителството не проявява необходимата енергичност, за да вкара отново страната по пътя на растежа, смятат пратениците на междунаордната финансова институция. Те напомнят, че при оскъдният растеж от 2011 г. от 1%, през 2012 г. прогнозата е за 1.5%, а безработицата е тревожно висока – между 10 и 12%. Освен това, банковият сектор има сериозен проблем с необслужваните кредити, нараснали до 19.6%. Като проблемни за българската икономика са посочени и слабото усвояване на еврофондовете и външните рискове, породени от нестихващата дългова криза в еврозоната.

В посока на справяне с тези проблеми рецептата на МВФ е достатъчно предвидима – продължаване по сегашния фискален път с възможности за инфраструктурни инвестиции; прилагане на структурни реформи, в частност тези, насърчаващи наемането на млади и по-ниско квалифицирани работници, които представляват значителна част от безработните, коментира FT. Според изданието обаче, с оглед на идващите парламентарни избори догодина и спада на доверието в правителството, управляващите може да имат твърде тясно политическо пространство, за да прокарва бъдещите непопулярни реформи, които България бави от известно време насам.

По думите на изпълнителния директор на ИПИ Светла Костадинова, цитирана в анализа, „тревожното от доклада на МВФ е, че същите препоръки бяха направени и при предходната визита (през юли 2011)"."Фокусирани са върху пазара на труда, върху реформите на общественото осигуряване и върху необходимостта на чужди инвестиции. Моята преценка, след като видях проектобюджета за 2013, е че не се очакват промени в трудовото и социално законодателство, въпреки това, което МВФ казва. Правителството не желае да прави реформи, които не са лесни", допълва тя.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.