Пренасочват 100 млн. лв от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" към ОПИК

calculator

Eвропейската комисия (ЕК) размразява плащанията по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", които бяха спрени повече от година заради редица нарушения. Част от парите по програмата - около 100 млн. лв., обаче ще бъдат прехвърлени по друга оперативна програма - "Иновации и конкурентоспособност", което означава, че ще отидат не само за научни организации, но и за бизнеса. Това съобщи просветния министър Красимир Вълчев, пише Дневник.

През февруари т.г. заради редица нарушения Брюксел спря плащанията и до момента всички проекти се финансираха от националния бюджет. Правителството предприе редица мерки за размразяване на средствата - създаде нова агенция, която да управлява програмата; предложи страната ни да загуби 5 млн. лева от европарите и намали бюджета на образователните проекти с около 50 млн. лева. Преди месец очакванията бяха, че ще има загуби от още 29 млн. лева по програмата.

От думите на министъра се разбра, че има риск от загуби заради забавяне на изпълнението на целите по различни индикатори. Един от тях е забавен проект за обучение на учители.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.