Предприемачи от над 10 страни с интерес към старт-ъп в България

businesspeople4

Над 100 проекта на кандидати от над 10 страни вече са подадени към фонда за дялово финансиране Eleven, който управлява 12 млн. евро за стартиране на нов бизнес по линия на инициативата JEREMIE. От Eleven съобщиха, че екипите, които са изпратили кандидатурите си онлайн до 11 юни, ще имат възможността да се запознаят с целия екип на фонда на 14 юни и да получат предварителни коментари по предложените от тях идеи. Прозорецът за онлайн кандидатстване официално е отворен до 1 юли, а на 16 юли вече ще са ясни първите млади предприемачи, които ще получат средства за бизнес акселерация.

„Тези, които успеят да финализират кандидатурите си в много кратък срок – до 11 юни, ще могат да се срещнат и с Джонатан Брадфорд (експерт с опит в създаването на 12 бизнес акселератора и съосновател на Eleven – бел.авт). Така те ще могат да ни разкажат за идеите си, да получат съвети за апликационната си форма и така да могат да се фокусират върху подготовката на презентацията си, ако попаднат в списъка на финалистите, който ще бъде обявен другия месец”, обясни пред ENTERPRISE Дилян Димитров от Eleven.

Според Димитров, първоначално финансиране в размер на 25 хил. евро ще бъде дадено на 10-12 екипа, които от септември ще могат да влязат в акселератора и да започнат да работят активно по своята бизнес идея. Те ще получат административна подкрепа от екипа на Eleven и ще могат да се консултират с избраните от тях бизнес ментори, ангажирани с работа по уникалната за България програма за бизнес акселерация  и сийд финансиране. Оттук нататък, прозорецът за кандидатстване ще бъде отворен на всеки три месеца, като се очаква до края на програмата през 2015 г. около 300 компании да са получили финансиране за различни етапи от бизнес развитието си.

„Над 50% от кандидатите са от България. Наскоро обаче се презентирахме в Румъния и Хърватия, и тъй като в региона няма много такива възможности, а програмата е много полезна и подходяща за млади предприемачи, хората бързо се решават, че ще си пуснат проекта. Имаме приливи на подадени проекти след посещенията ни – 10 от Румъния, 10 от Хърватия. Имаме и от Индия, Аржентина, чакаме проекти от Австралия и САЩ. Идеите си вече са подали и кандидати от Македония, Гърция и Турция, Украйна, Сърбия – почти от всички страни от региона”, разказват Дилян Димитров и Ивайло Симов, съосновател на Eleven.

В края на април Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ)  избра два фонд мениджъра – Eleven и Launch Hub - да управляват общо 21 млн. евро за стартиране на нови бизнеси и последващо финансиране, осигурени по линия на инициативата JEREMIE в рамките на ОП „Конкурентоспособност”. Фондовете оперират на регионално равнище, като целта е България да се превърне в център за предприемачество и иновации в Югозападна Европа. Другият фонд , Launch Hub, също приема кандидатури от 1 юни.

Подробна информация за възможностите за финансиране на бизнес старт, заедно с мнения на екипите на Eleven и Launch Hub, както позиция на българското представителство на ЕИФ, ще можете да намерите в броя на сп. ENTERPRISE м. юни-юли, който ще излезе на пазара след 20 юни.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.