Обединението между КТБ и руската VTB Capital купува БТК

money_3

„Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори. Сделката трябва да получи съответните одобрения от страна на инвеститорите, на някои компании от Групата и от старшите обезпечени кредитори.” Това се посочва в уведомление на Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на кредиторите, публикувано на интернет страницата на Българската фондова борса (БФБ).

Според информация на в. Капитал Daily, инвеститорите вече са ясни и това е обединението между Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital, но все още се уточняват детайлите офертата. Това се потвърждава и от изявление на председателя на надзорния съвет и мажоритарен акционер на КТБ Цветан Василев пред изданието.

Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец. Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори, става ясно още от официалното съобщение.

В следствие от сделката, дългът на Групата ще бъде намален до 588 млн. евро, като  офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на новите мажоритарни собственици по време на приключването на сделката.

В позицията на БТК е уточнено още, че старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция. Цената е доста по-ниска от тази, на която дружеството беше продадено преди 5 години на исландския предприемач Тор Бьорголфсон.  В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена още през септември т.г.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.