Нови 118 млн. лв. за модернизация и иновации в българския бизнес

levs

Бюджетът на процедурата за техногична модернизация на малките и средни предприятия в малките и средни предприятия на оперативна програма „Конкурентоспособност“ ще бъде увеличен с над 85.2 млн. лв., а този на схемата за внедряване на иновации във фирмите – с близо 33 млн. лв. Това реши управляващият орган на програмата, съобщават от икономическото ведомство.

По линия на схемата за МСП, нови 121 проектни предложения ще получат общо 85 241 633. 64 лв извън официалния бюджет, като ще бъде спазено съотношението между микро, малки и средни предприятия. Безвъзмездна финансова помощ ще получат 14 микро, 62 малки и 45 средни предприятия от резервния списък, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка. С отпуснатите средства компаниите ще могат да правят нови инвестиции в съвременни технологии и оборудване и както и да получат достъп до професионални съвети и консултации, свързани с новите технологии, процеси, продукти и услуги.

Едновременно с това бяха сключени допълнително 21 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по по процедурата за подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги. Така бюджетът по процедурата се увеличава с 32 843 681,23 лв до 81 739 431 лв. Това увеличение дава възможност да бъдат финансирани всички проекти, преминали успешно техническа и финансова оценка по процедурата.

Допълнителните средства са резултат от решението на Комитета за наблюдение от месец юли, което позволява на Управляващия орган да увеличава бюджета на процедурите, обявени в периода 2011 – 2013 г., включително и с над 50%, както и да сключва допълнителни договори с успешните бенефициенти, които не са получили финансиране в първата фаза, уточняват от икономическото министерство.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.