Италиански производител на промишлени газове получи сертификат за инвеститор клас А

investitor

Италианската компания Групата SOL беше отличена със сертификат за инвеститор „клас А“ от Министерството на икономиката за инвестиция за реализиране на съоръжение за сепариране на въздух за производство на промишлени и медицински газове за над 13 милиона евро. Инвеститорът предвижда експлоатация на завода над 20 години. След осъществяване на проекта ще бъдат създадени 10 нови работни места за висококвалифицирани специалисти, което е увеличение на персонала на фирмата с 34,4%, съобщиха от икономическото министерство.

Новото съоръжение, което ще започне да функционира от края на 2014 г., е част от мащабен проект за развитие на Черноморския регион, който включва също и вече завършената инсталация за извличане на въглероден диоксид, която бе пусната в експлоатация през март 2013 г., както и инсталация за производство на технически и медицински газове. Очаква се новите работни места да бъдат разкрити с пускането на завода в експлоатация през 2014 г. Общата инвестиция за новия производствен център възлиза на около 16 милиона евро.

Съоръженията се намират в индустриалната зона на Девня на територията на химическото предприятие Агрополихим - партньор на SOL за производството на въглероден диоксид и за използването на произведения азот от инсталацията за сепариране на въздух.

Новият център в Девня консолидира присъствието на SOL България, дружество изцяло притежавано италианската група SOL, което развива дейност у нас от 1999 г. и обслужва над 4 000 клиенти. Като част от процеса на разширяване на международното присъствие на компанията в Източна Европа, новият проект се очаква да се превърне във важен център не само по отношение на българския пазар – в синергия с останалите 3 предприятия за производство на технически газове в София, Бургас и Пловдив и със снабдяването на над 20-те дистрибуционни центрове в страната, но също и по отношение на производствените мощности на групата в Румъния (GTH Ltd) и Турция (SOL Turkey Ltd), уточняват от компанията.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.