Инфраструктурата, банковите и обществените сгради - с най-голям потенциал за строителните компании

paint

Областите с най-голям потенциал в строително-ремонтния сектор през 2014-та са ремонта на инфраструктура, клоновите мрежи на банките, болниците и училищата. Обектите от търговията на дребно също се очаква да бъдат един от активните клиенти на строително-ремонти работи. Това показва проучване на строителната компания ИнвестоМ по данни на Клуб 9000.

“В периода на застой на строителните дейности в страната, строително-ремонтните работи се превръщат в основен източник на доходи за някои от по-малките играчи", коментира Стоил Стоилов управител на ИнвестоМ.

Според изследването, едва 7% от строително ремонтните компании в България са със сертификат за качество. Най-голям брой от сертификатите са ISO 9001 за качество в строителството – 537; следвани от 295 сертификата OHSAS 18001 за безопасност и 288 сертификата ISO 14001 за околна среда.

Същевременно, 6 от 10 клиента държат строително-ремонтните компании, които ги обслужват да имат сертфикат за качество, а 7 от 10 обществени поръчки в сектора изискват такъв. По предварителни данни обаче, новата оперативна програма за конкурентоспособност не предвижда финансиране на сертифициране на сторителни фирми, което значи, че бизнесът сам ще трябва да инвестира.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.