Заработи първият български сайт за споделено финансиране на проекти

laptop

Първият български сайт за споделено финансиране на бизнес, социални и културни проекти вече е факт. Той се нарича BGINING (http://bgining.com/) и има за цел да помогне на българските предприемачи, артисти, културни дейци, неправителствени организации или активни граждани да се възползват от предимствата на широко разпространото на глобално равнище явление crowdfunding.

 

В рамките на сайта желаещите могат да публикуват свои проекти, организирайки кампании за привличане на финансиране, след което в определен срок потребителите на сайта избират дали да ги подкрепят с определена сума. По този начин, отделяйки малки суми, посетителите на платформата могат заедно да съберат необходимите средства в подкрепа на различни проекти.

 

Целта ни е да поставим в центъра на вниманието активните и креативни хора от България, младите предприемачи, артистите и обществените дейци, които се стремят, да създадат нещо ново, да променят света около себе си и да решават проблемите на обществото ни. Основната цел на нашия екип е да помогнем именно на тях, а в добавка – бихме искали да създадем една нова култура на дарителство в България, давайки възможност на всеки обикновен човек, да се почувства пълноценен участник в големи и значими проекти“ - заяви Иван Георгиев, президент на Бгининг ООД – фирмата, развиваща проекта - „Български предприемачи и до сега са кандидатствали в популярни глобални платформи за споделено финансиране, но ние сме убедени, че един сайт, съобразен изцяло със спецификата на пазара у нас, има своето място и може само да ги улесни в постигането на целта им.“, подчерта още той.

 

По думите на  изпълнителния директор на новосъздадената компания Марио Николов, онлайн платформата има за цел да запълни една празнина в сферата на рисковото финансиране, която съществува в България. „Въпреки появата на първите фондове за дялови инвестиции в стартъпи през миналата година, все още възможностите за младите предприемачи да си осигурят първоначален капитал за своите проекти, са ограничени.“, обясни той.

 

Проектите, кандидатстващи в BGINING, ще могат да набират средства както безвъзмездно, така и срещу предоставяне на различни подаръци и награди за дарителите или дори – предлагайки им миноритарни дялове от компанията си. От своя страна сайтът ще получава от проектите процент от набраните средства, ако поставената цел е изпълнена.

 

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.