Д-р Красимира Чемишанска: Усъвършенстването на процесите и екипа са в основата на успеха

chemishanska

Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен директор на AMGEN за България – една от водещите биотехнологични компании в света. Завършила е медицина в МУ - София. Има магистърска степен по бизнес администрация, General Management на City University of Seattle и International Business School. Започва кариерата си в областта на клиничната имунология, след което трупа повече от 20 години опит във водещи мултинационални фармацевтични компании. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). От 2015 г. до началото на 2019 г. е президент на AmCham. Член е на борда на директорите на фондация Junior Achievement, почетен член е на Съвета на Европейската бизнес общност и носител на престижния Certificate of Appreciation на правителството на САЩ.

Една от водещите биотехнологични компании в света отбелязва 10 години на българския пазар. Как се разви AMGEN България за този период?

През тези 10 години се изправяхме не веднъж пред трудности, преследвахме убежденията си, посрещахме успехи и неуспехи. Но основен приоритет за нас през цялото това време оставаше мисията ни да служим на пациентите. Всичко, в което сме влагали усилията си, е било подчинено на целта да осигурим достъп на българските пациенти до най-последните достижения на биотехнологиите в медицината, които носят доказани ползи и променят животи.
Всяко ново биотехнологично лекарство е свързано с научно откритие и нова различна концепция за лечение на дадено заболяване и поради тази причина се стремим новите познания да достигат максимално бързо до българската медицинска общност. В тази насока през годините разработихме мащабен и дългосрочен образователен проект сред лекари и студенти - Amgen Biotech Academy.
Заедно с този важен за нас юбилей, отбелязваме и петнадесет години от старта на програмата на Амджен за клинични проучвания в България, в която за този период компанията е направила сериозни инвестиции.
В същото време, с навлизането на различни терапевтични области, развихме и екипа на компанията - 45 висококвалифицирани професионалисти, които работят в тясно сътрудничество с научните дружества, медицинските университети и институциите с цел образование и достъп до нови терапии. Гордеем се, че за последните три поредни години AMGEN България получи сертификата на Тор Employers Institute, с който се отличават най-добрите работодатели.

Редица революционни животоподдържащи лекарства са разработени от Амджен. Кои са областите, в които са насочени усилията на компанията?

Традиционно работим в области, свързани със сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, хематологичните, нефрологичните и костните заболявания – остеопорозата и костните метастази.
Терапиите, които предоставяме, са за лечение на тежки заболявания, които в повечето държави се осигуряват от здравните фондове. За щастие българският пациент в момента има достъп до всички регистрирани иновативни лекарства на AMGEN в Европа. Това е нашият най-голям успех, но той би бил невъзможен без дългосрочното ни партньорство с медицинската общност и здравните институции в страната.

Каква е вашата управленска философия?

Управленската ми философия, а и жизнената ми изхождат от няколко основни принципа. Първият е екипът, защото всичко, което се случва или не се случва в една компания се дължи на хората. Секторът, в който работя, е един от най-динамичните. Ако не си готов да посрещнеш промените с подходяща стратегия и структура от подготвени хора, не може да си конкурентоспособен. Нужна е стратегически дългосрочна визия, отчитайки развитието на средата и необходимостта от нови умения за екипа.
Ние се стремим да усъвършенстваме постоянно работния процес и да подпомагаме успешното развитие на служителите си. Без усъвършестване на процесите и екипа успехът не може да се случи.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.