Готвят опростени правила за малките европроекти

pks

Опростено кандидатстване и изпълнение на малки проекти до 100 000 лв., електронно изпращане на предложенията и облекчени системи за мониторинг и подаване на жалби предвижда проектът за Закон за управление на средствата от Европейския съюз. Законовото предложение бе представено днес от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, предаде БТА.

Най-сериозни облекчения проектът предвижда за малките проекти до 100 хил. лв. Например, ако изпълнявате инициатива за закупуване на производствена машина, няма да бъде необходимо да всички детайлни процедури, както при един голям проект, поясни министърът.

 Бъдещият закон предлага още контролът да бъде пропорционален на големината на проектите, като при такива до 100 хил. лв. да се извършва не повече от една одитна проверка годишно. Същевременно, при този тип проекти няма да се налага и техническа оценка.

Ще бъде въведен също така и опростен формуляр за кандидатстване, който ще включва всички основни административни категории, а всеки управляващ орган ще може да добавя графи с допълнителни изисквания в зависимост от съответната оперативна програма. Задължителна ще бъде електронизацията на кандидатстване, отчитане и комуникация. Апликационните форми ще се подават по електронен път и ще става в хартиен вариант, само ако подаването по електронен път не е възможно или бенефициентът изрично настоява за хартиен носител, обясни Дончев.

Проектозаконът предвижда и нова процедура по разглеждане на жалбите - първият етап от която ще е отнасянето на жалбата до ресорния министър. След като той се произнесе, бенефициентът може да повдигне жалба директно пред ВАС. Според ресорния министър, така ще има много по-голяма прозрачност и кратки срокове при обжалването.

Други новости в закона са извеждането на органите по управление на оперативните програми извън администрацията на отделните министерства, въвеждане на опростен избор на изпълнител - избор чрез публична покана до най-малко трима изпълнители при възлагане на дейности над определени прагове, изграждане на звено за провеждане на специализирани обучения за бенефициентите и служителите, работещи в държавната администрация по еврофондовете.

Дончев предупреди обаче, че приемането на закона е обвързано с това какви ще бъдат регламенти по управление на средствата от фондовете за следващия програмен период.

„Изключително важно е да има убеденост от всички заинтересовани страни, че този законопроект трябва да бъде приет, защото има вероятност той да бъде подложен на обществено обсъждане сега, а приет от следващия парламент“, подчерта министърът.

На този етап предложението получи широката подкрепа на обществени и браншови организации, но публичното му обсъждане е насрочено за началото на следващата година.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.