Бизнесът в търсене на максимална ефективност

chart

През следващите дванадесет месеца българските фирми ще се фокусират върху задържане на персонала, с цел оптимизиране на бизнес процесите и извличане на максимална полза от наличните активи, без да се налага правене на компромиси с плановете за разширяване. Това показва международно проучване на консултантската компания „Регус”, осъществено сред 20,000 служители на висши ръководни позиции в 95 страни, според което ефективността се превръща в ключов фактор за запазване на конкурентоспособността.

Същевременно, изследването обхваща и движението на индекса на бизнес доверие в  разглежданите страни. Основният извод е, че докато в развитите икономики нивата на доверие са се повишили с пет пункта до 109, в развиващите се страни е имало спад от девет пункта, като се е достигнало до 117. В България бизнес доверието през април 2013 г. е спаднало от 104 пункта до 100, което е доста под средните за света 113 пункта.

“Докато развитите икономики показват увеличаване на доверието и техните икономически перспективи стават положителни, развиващият се свят забавя темпото на растеж, а бизнесите се стремят към все по-голяма ефикасност за насърчаване на продуктивността.”, коментира изпълнителният директор на Регус Марк Диксън.

 

Фирмите, които отчитат ръст в приходите в България, са намалели от 35% до 33% и от 29% до 24. Първите четири ефективни резултата за България са: по-дълго задържане на персонала (47%), реорганизация на повече хора (47%), рентабилни доставчици на услуги  (45%) и по-къса верига за доставки (37%). Един от пет (22%) бизнеси планират редуциране на фиксираното офис пространство.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.