Безплатен сайт развива финансовата грамотност на потребителите

213477_calculator_3

Българските потребители на финансови услуги вече разполагат с нов безплатен инструмент за управление на личните финанси –  уебсайтът Umnipari.bg, който цели да съдейства на хората да вземат информирани решения. Съдържанието на сайта е адаптирано специално за българските условия и съдържа базова финансова информация, предназначена за потребителите, информират създателите на услугатa – технологичната компания Visa Европа.

Уебсайтът е насочен към хора с малък опит в областта на управлението на личните финанси, които искат да използват банкови продукти. Целта му е да привлече вниманието на хората върху значението на правилното управление на парите и да ги образова как да харчат разумно, да спестяват и да изготвят семеен бюджет, коментират създателите на услугата.  Сайтът разполага с с лесен за работа потребителски интерфейс с калкулатор на разходите, шаблони за създаване на бюджет и тестове, които ще помагат на потребителите да разберат и да управляват по-ефективно личните си финанси.

За да бъде платформата в синхрон с особеностите на българския пазар, в разработката й са участвали банките - членове на Visa в България. В същото време обаче, целта му е изцяло образователна и не представя конкретните финансови услуги на някоя банка.

“Сега повече от всякога потребителите имат нужда да знаят как да управляват финансите си, да избират подходящи банкови продукти и да следят разходите си”, коментира  Александър Георгиев, председател на борда на Visa България.

Сайтът съдържа допълнителни функции като калкулатор на лихвите, калкулатор на семейния бюджет и кредитен калкулатор. Те имат само образователно предназначение и целят да ориентират потребителите на какво е важно да обръщат внимание, когато теглят кредит, правят депозит или планират личния си бюджет.

Препоръчва се потребителите да започнат обучението си на сайта с теста за определяне на тяхното отношение към парите – дали обичат да спестяват или да харчат и защо управляват парите си по начина, по който го правят. Образователната секция съдържа серия от уроци, целящи да подобрят уменията на потребителите: от изчисляване на лихва по кредит до подготвяне на бюджет

В секцията с примери от практиката читателите могат да разгледат реални случаи и да се запознаят с решенията, които са взимали други хора от реалния живот: от избиране на най-изгодните условия за кредит и изплащане на студентски кредит до избягване на принудително изземване на имущество. Сайтът разполага и с речник на най-често използваните финансови термини. Финалният тест в края на курса позволява на потребителите да разберат до колко са усвоили информацията.

Регистрацията на сайта е безплатна и не изисква предоставяне на лична информация. След като веднъж са се регистрирали, потребителите могат да следят напредъка си в процеса на обучение и резултатите, които са постигнали на различните тестове, обясняват още от компанията, разработила новата онлайн платформа.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.